U malim hercegovačkim opštinama Bileći i Ljubinju zasjedanja lokalnih skupština skoro da nema u posljednje vrijeme, piše "Srpskainfo".

sjednica skupstine bileca.jpg

Bilećke odbornike nedavno je uspjela okupiti vanredna sjednica o migrantskoj krizi, a ni to zasjedanje nije prošlo bez dobacivanja i neumjesnih rasprava.

Već prva sljedeća redovna sjednica, koja je trebala biti održana početkom ove sedmice, otkazana je.

U Ljubinju sjednica Skupštine opštine nema dva mjeseca, jer niko nema skupštinsku većinu nakon što je Rada Popović iz DNS napustila ovu stranku i za sada je nezavisni odbornik.

Popovićeva za Srpskainfo nije željela da komentariše zašto je napustila DNS, a prema nezvaničnim saznanjima najbliža je Ujedinjenoj Srpskoj, nakon čega bi ta stranka dobila odbornika u klupama ljubinjskog parlamenta.

Načelnik Ljubinja Darko Krunić matematički objašnjava da je situacija u lokalnoj skupštini trenutno 7 + 7 + 1, zavisno kome će se nakloniti Rada Popović.

– U Ljubinju je od lokalnih izbora 2016. godine 5 odbornika napustilo ili promijenilo stranku na čijoj su bili listi. Zbog svega što se dešava najviše trpe građani koji su nas birali. Moramo usvojiti rebalans ovogodišnjeg budžeta, imamo planova da investiramo, a  sjednica nema – navodi Krunić.

Sagovornik Srpskainfo iz SO Ljubinje ističe da se stranke napuštaju isključivo zbog ličnih interesa.

– Odbornici se bore za mandat da bi zadovoljili svoje ili interese bližih članova porodice, pa ako ne ide pređu u stranku gdje se nadaju ili im je obećano da će to ostvariti. Jedino rješenje za ovake situacije, naročito u malim opštinama gdje godinama nema nekog napretka, jeste da se mandat mora vratiti stranci koja te kandidovala na listi – kaže naš sagovornik.

Bilećki odbornici proteklih mjeseci tek što sjednu u skupštinske klupe – napuste ih, pošto se zasjedanja prekidaju zbog nedostatka kvoruma.

To se dogodilo i u ponedjeljak, kada je sjednica Skupštine opštine još jednom odgođena jer nije bilo kvoruma. Razlozi za odgađanje, koje navode vladajuća većina i opozicija, po običaju su potupno različiti.

Vladajući tvrde da je razlog odgađanja nedolazak hercegovačkog kneza Rodoljuba Draškovića, dok opozicija navodi da vladajuća koalicija nema skupštinsku većinu.

Predsjednik SO Bileća Srđan Rogan kaže da sjednica nije održana jer je Rodoljub Drašković noć prije zasjedanja javio da ima iznenadne obaveze i da ne može prisustovati.

Odbornik SRS “DR Vojislav Šešelj” Dražen Dunđer upitao je vladajuće da li iza sebe imaju više skupština koje su propale ili održanih zasjedanja.

– Bilo je devet tačaka dnevnog reda, ali vladajući ni za jednu tačku nisu imali većinu – tvrdi Dunđer.

Opozicija smatra da bi predsjednik SO trebao podnijeti ostavku, jer je vlast izgubila skupštinsku većinu.

U Nevesinju, gdje skupštinsku većinu predvodi SNSD, kao nezavisni djeluju tri odbornika kojima su građani dali povjerenje na listama SDS, PDP i SRS „Srpska u sigurne ruke“.

I najmanja hercegovačka opština Berkovići ima nezavisnih odbornika, a jedino u Skupštini Gacka, do sada, nije bilo napuštanja stranke i mijenjanja stranačkih dresova.