Dijabetes je jedno od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja i predstavlja veliki javno- zdravstveni problem. Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization – WHO) i Međunarodna federacija za dijabetes (International Diabetes Federation – IDF) procenjuju da će se broj oboljelih od dijabetesa do 2040. godine povećati na 642 miliona. Broj osoba sa tipom 2 dijabetesa je mnogostruko veći (95%) u odnosu na osobe sa tipom 1 dijabetesa.

laboratorija aqualab plus trebinje (4).jpg

Nov pristup u dijagnostici dijabetesa i poremećaja tolerancije glukoze, zasniva se na određivanju dve neuzastopne vrednosti glikemije ujutru našte (bar 8 sati od poslednjeg obroka) u razmaku od dva do tri dana. U slučaju nekonzistentnosti prethodno dobijenih rezultata, vrijednosti glikemije se proveravaju oralnim testom opterećenja glukozom (oral glucose tolerance test, OGTT)

Kriterijumi za dijagnozu dijabetesa i poremećaja tolerancije glukoze

Na osnovu pojedinačnih vrijednosti glikemija (2 glikemije u 2 različita dana):

Normalna glikemija našte: Glikemija našte < 6,1 mmol/L (<110 mg/dL)

Povišena glikemija našte: Glikemija našte 6,1 mmol/L (110 mg/dL) ili više ali manja od 7,0 mmol/L (126 mg/dL)

Dijabetes: Glikemija našte ³7,0 mmol/L (126 mg/dL) ili Glikemija u bilo kom slučajnom uzorku krvi (bez obzira na obroke) ³ 11,1 mmol/L (200 mg/dL) uz prisustvo tipičnih dijabetesnih simptoma (poliurija, polidipsija, gubitak u težini)

Na osnovu vrijednosti glikemija u toku OGTT-a:

Normalna tolerancija glukoze: Glikemija u toku OGTT-a u 120. minutu < 7,8 mmol/L (<140 mg/dL)

Smanjena tolerancija glukoze: Glikemija u toku OGTT-a u 120. minutu između 7,8 mmol/L (140 mg/dL) i 11,1 mmol/L (200mg/dL)

Dijabetes: Glikemija u toku OGTT-a u 120. minutu ³ 11,1mmol/L (200 mg/dL)

Dijabetes melitus je heterogena grupa metaboličkih bolesti koje se karakterišu hroničnom hiperglikemijom nastalom kao posljedica defekta u sekreciji insulina, njegovom dejstvu ili uslijed postojanja oba ova poremećaja.

Aqualab plus laboratorije uvijek aktivno učestvuju u podizanju svijesti građana i povodom Dana dijabetesa, odobravamo tokom cijelog novembra popust od 10 odsto na pojedinačne analize:

v Test oralne tolerancije glukoze (OGTT)

v Insulin

v C – peptid

v HbA1c (glikohemoglobin hemoglobin A1c)

Ukoliko se rade 2 ili više analiza iz paketa odobravamo Vam popust od 15 odsto.

Napomena: Uz analizu Insulina, C-peptida ili HbA1c,odobravamo Vam analizu Glukoze gratis!

AQUALAB LABORATORIJE

LABORATORIJE VAŠE PORODICE