​Kao i sve drugo u vašem domu, i kuhinjsko posuđe, aparati i druge pomoćne spravice imaju svoj rok trajanja, poslije kojeg bi ih trebalo zamijeniti novim.

Neke predmete koje koristite kod kuće morate hitno izbaciti iz upotrebe ili pretvoriti samo u "uspomenu", jer je njihov rok trajanja odavno prošao i ne bi više trebalo da ih koristite kako ne bi narušavali higijenu.

Drvene kašike

Mijenjajte ih svake tri godine ili kada primijetite da su oštećene. Napukle varjače predstavljaju pravi mali raj za razvoj opasne bakterije ešerihije koli.

Ne zaboravite da je drvo porozni materijal koji upija mirise i vlagu, ali i sve bakterije.

Zato drveni pribor perite odmah nakon korištenja, nemojte ga predugo kvasiti među prljavim suđem i nemojte ga sušiti na vlažnom mjestu.

Gumene lopatice

Mijenjajte ih svake dvije godine ili kada su vidno izgrebane, istopljene ili su promijenile boju.

Špatule imaju i jedan higijenski problem. Naime, većinom su napravljene od dva dijela, drške i glave. Upravo je spoj između ta dva dijela mjesto u koje ulaze ostaci namirnica koje se koriste i ono se teško čisti.

Kada primijetite talog koji ne možete ukloniti, onda je vrijeme za nove špatule.

Noževi

Mijenjajte ih svake dvije godine ili ako su slomljeni, zarđali te nema svrhe da ih više oštrite.

Savjet: Produžite im vijek trajanja tako što ćete ih oštriti jednom sedmično i to kamenom ili brusom za oštrenje.

Ovi višenamjenski nožići često su u upotrebi, koristimo ih gotovo svakodnevno i zbog toga se lako istroše, pogotovo oni s nazubljenom oštricom.

Suđe od teflona

Mijenjajte ga svake dvije do tri godine. Kada se pojave ogrebotine te teflon počne da se ljušti, a pranje ostataka od, recimo, jaja postane prava mala noćna mora, vrijeme je za kupovinu novog suđa.

Ako želite produžiti vijek trajanja ovog posuđa, obavezno ga pokrijte papirnatim ubrusom prije nego što u njega stavite neku drugu posudu kod pospremanja.

Ako ste u mogućnosti, držite ga obješenog na zid ili neku drugu površinu.

Plastične daske za sječenje

Mijenjajte ih svake godine ili nakon što tragovi noža postanu vidljivi. Najbolje bi bilo kada biste imali različite daske za meso i povrće kako biste smanjili rizik od trovanja salmonelom ili nekom drugom opasnom bakterijom.

Na onoj za ribu ili meso ne pripremajte voće ili povrće i obrnuto, kako eventualnim bakterijama iz mesa i ribe ne biste kontaminirali druge namirnice.

Spužvice za posuđe

Više od 85 odsto ljudi spužvice za pranje posuđa ne ispira na dovoljno visokoj temperaturi koja bi ubila štetne bakterije, upozorili su stručnjaci iz britanskog Globalnog savjeta za higijenu.

Prema njihovom istraživanju, spužvice i krpe sadrže čak šest puta više bakterija nego kvake na vratima toaleta, za koje se smatra da su velik izvor zaraze.

Istraživanjem je utvrđeno da oko sedam odsto spužvica ima više od milijardu bakterija po mjeri od metra kvadratnog, 60 odsto njih sadrži opasnu ešerihiju koli, a 25 odsto njih iznimno visoke koncentracije bakterije Pseudomonas spp., koja se povezuje s infekcijama oka i kože, ali i fatalnim bolestima.