Uporedo sa akcijom "Pero" službenici SIPA su danas u akciji "Blic" uhapsili dvojicu svojih kolega državnih službenika, koji su osumnjičeni da su otkrivali službene tajne tokom istrage u predmetu "Pero".

sipa.jpg

Oni se terete da su počinili krivično djelo iskorištavanje službenog položaja ili ovlaštenja, prekoračivši granice službenog ovlaštenja ili ne izvršivši svoje službene dužnosti te pribavili sebi ili drugom kakvu korist, prenose mediji.

Trenutno se nalaze u prostorijama SIPA gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada.

Oni su otkrivali detalje iz istrage u predmetu "Pero" koja je sprovedena danas u više gradova. Pretresi su izvršeni u Sarajevu, Bihaću, Cazinu, Visokom, Zenici, Tuzli i Istočnom Sarajevu u vezi sa izdavanjem više hiljada ilegalnih diploma.

Osumnjičeni se dovode u vezu da su izdavali certifikate i diplome za osnovnu školu, srednju školu i fakultete. U posljednjih pet mjeseci istražioci SIPA su dokumentovali nekoliko stotina nelegalno izdatih diploma. Istraga je obuhvatila 58 fizičkih i pravnih osoba.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provode danas operativnu akciju kodnog naziva "Pero".

SIPA hapsi širom BiH zbog lažnih diploma

U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata, ostalih prostorija i pokretnih stvari na ukupno 12 lokacija na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da su osobe osumnjičene u ovom predmetu počinile krivična djela iz člana 340. Krvičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine "Organizovani kriminal", a u vezi sa krivičnim djelima iz člana 383. "Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja”, člana 380. "Primanje dara i drugih oblika koristi" i člana 272. "Pranje novca", saopšteno je iz SIPA.

Aktivnosti se provode po naredbama Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i Kantonalnog suda Bihać.

N1 saznaje da su se osumnjičene osobe u proteklom periodu bavile nezakonitim izdavanjem fakultetskih i srednjoškolskih diploma.

Nezvanično, u okviru ove akcije do sada uhapšeno nekoliko osoba.

Kako saznaje Klix, uhapšen je i bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i nekadašnji generalni sekretar političke stranke A-SDA Admir Hadžipašić.

On je vlasnik Centara za obrazovanje odraslih VITA plus Cazin. Ova ustanova osnovana je 22. januara 2014. godine i posjeduje odobrenje za rad koje je izdalo Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.