Gradonačelnik Mirko Ćurić uručio je Povelju grada našem sugrađaninu Radoslavu Radu Runjevcu povodom 13. novembra - Dana oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu.

DAN OSLOBODJENJA (2).jpg

Ćurić je, na svječanoj Sjednici u čast ovog velikog dana i 101. godišnjice od oslobođenja, istakao da je Rade Runjevac bio i ostao čovjek koji je veliki trud posvetio dobrobiti Trebinja.

"I danas koristimo i koristićemo ono što je izgrađeno za vrijeme Rada Runjevca. Zato mu velika hvala, jer će to da koriste i generacije koje dolaze", naveo je Ćurić.

On je istako da je Dan oslobođenja i povod da se spomenu sve žrtve Prvog svjetskog rata.

"Bezakonje je u Trebinju počelo 10. avgusta 1914. godine kada su obješeni Orovčani Trifko Šakotić, Obren Grubač i Marko Deretić, a dva dana kasnije i paroh Korjanićki Vidak Parežanin. Do kraja te godine obješeno je još 77 Srba i dvije Srpkinje - Anica Vukalović i Cvijeta Pažin", naveo je Ćurić.

On je istakao da ni danas nije poznat tačan broj žrtava Prvog svjetskog rata.

Ćurić je istakao da je opredijeljenje Trebinja da vodi politiku mira i saradnje sa svim narodima, a pogotovo sa susjedima.

Govoreći o brojnim investicijama na području grada, Ćurić je istakao da se nastavilo sa svim projektima i pored toga što je značajno smanjena naknada za potopljeno zemljište zbog nefunkcionisanja hidroelektrane u Platu.

On je naglasio dobru saradnju sa Vladom Republike Srpske na realizaciji brojnih kapitalnih projekata poput izgradnje sistema za navodnjavanje, rekonstrukcije puta Trebinje-Ljubinje, zapadne obilaznice.

DAN OSLOBODJENJA (1).JPG

Dobitnik Povelje grada Rade Runjevac istakao je da ovo priznanje ne pripada samo njemu, već svim onim ljudima sa kojima je zajedno radio dugi niz godina.

"Ništa sam nisam radio, ovo je kolektivno rađeno od 1950. do 1991. godine, kada je Trebinje počelo da dobija svoje kadrove. Sve se radilo kroz dogovor, zato kažem nisam sam", naveo je Runjevac.

On je rekao da je sve ono što je urađeno do 1991. samo temelj za sve buduće projekte koji treba da se urade.

"Vidim da gradska vlast u Trebinju ima volje i elana. Krenula su vam kola, nemojte da stiskate ni nožnu ni ručnu kočnicu, radite, stvarajte. Uvijek je bilo momenata da se ni mi nismo slagali, ali se dogovorom sve rješava", istakao je Runjevac.

On je podsjetio da u periodu do 1991. godine nije bilo mržnje, kriminala i afera.

"Radili smo i gradili. Kada je u pitanju interes Trebinja sve treba da bude zajedničko, bez stranačkih boja. Ako ne bude tako nema uspjeha. Napravili ste veliku turističku destinaciju, uradili ste novi, savremeni sistem za navodnjavanje, a sada je vrijeme za fabriku za poljoprivredne proizvode, jer turisti hoće domaću hranu, a većina naših njiva su ledine", kazao je Runjevac.

Zahvalnice Grada Trebinja uručene su Petru Aleksiću, Gvidu Štekliju, Miholjki Janković, te posthumno Radenku Parežaninu i Jeleni Odavić.

DAN OSLOBODJENJA (3).jpg

Delegacije Gradske uprave i Skupštine grada položile su cvijeće na trebinjska spomen-obilježja žrtvama i borcima svih oslobodilačkih ratova.

Dan oslobođenja Trebinja uspomena je na 13. novembar 1918. godine, kada je 14. pješadijski puk Timočke divizije srpske vojske umarširao u grad - donijevši slobodu nakon viševjekovne turske i austrougarske okupacije ovih prostora.