Iako se svi mi rado prisjećamo vremena kada su mama i tata radili, a mi bili sami kod kuće dok oni ne dođu s posla, danas se dosta toga promijenilo.

djeca igra (2).jpg

Vježbajući djecu da ostaju sama u kući - u početku po nekoliko minuta, a kasnije sve duže, vi vježbate njihovu samostalnost. Osjećanje da ste im povjerili odgovornost boravka bez vašeg prisustva utiče na porast samopouzdanja i praktičnog snalaženja. Kao što je važno da naučite djecu da se samostalno igraju, samostalno vezuju pertle, samostalno peru ruke... za njihovo samopouzdanje, formiranje pravilne slike o sebi, osjećanje sigurnosti - važno je i da ostaju sama u kući.

Ipak, još je važnije da ne poranite s ovakvim zahtevima.

Naime, djeca predškolskog uzrasta nisu sposobna da budu sama, odnosno nije sigurno da će biti bezbjedna bez nadzora. Dijete može da ostaje samo oko desete godine, ali tek na nekoliko sati.

Smatra se da u ovom uzrastu može da se snađe i pravilno reaguje u hitnim situacijama. S druge strane, ukoliko niste pritisnuti sopstvenim poslovnim obavezama, 12. godina je krajnje vrijeme kada je za dijete (a ne za vas) važno da počne povremeno da ostaje samo u kući. Jer, ukoliko i poslije 12. godine dijete ne iskusi da je za pojedine situacije samo odgovorno, ili se ne osjeća dovoljno samostalno, može odrasti u nesigurnu i zbunjenu osobu, zavisnu od svoje okoline.

Šta je važno da dijete zna?

Naučite svoje dijete:
• koga treba da pozove u slučaju opasnosti,
• da umije preko telefona precizno i tačno da objasni ili izgovori svoju adresu,
• da nikog ne pušta u kuću bez vašeg dopuštenja,
• da nepoznatima koji zvone na vrata ne treba da otkriva da je sam kod kuće,
• kako treba da postupa u slučaju požara,
• da može slobodno da vam se obrati kad god ga nešto uplaši ili se osjeća neprijatno.

djeca igra (1).jpg

Postepenost je važna

Priprema djeteta da ostaje u kući bez vašeg nadzora treba da počne nekoliko nedjelja prije nego što zaista odete. U predškolskom uzrastu, dijete poznaje samo "sada" i "ovdje", pa mu se vaših deset minuta mogu činiti veoma dugim. U početku, vaši izlasci van kuće neka budu samo po nekoliko minuta - do prodavnice, ili do nekog drugog mjesta za koje dijete zna da se nalazi veoma blizu kuće.

Ipak, vrijeme koje djeca provode sama ne bi trebalo da bude svakodnevno i predugo.

Na taj način nećete imati kontrolu nad time šta djeca rade i čime se bave, a vrijeme da izgradite međusobno kvalitetan odnos - biće osjetno smanjeno. Suzdržite svoj strah. Pokušajte da svoje strahove držite pod kontrolom, ne dozvolite da ih dijete primjeti. Vaše emotivno stanje će se preslikati na njega, pa će i ono dijete koje je bilo spremno da ostane samo u kući prvi put, sada pokazivati otpor i strah.

Kao i odrasla osoba, tako se i uplašeno dijete ponaša manje racionalno nego kada nema emociju straha, a vama je važno da se dijete, kada ostane samo u kući, ponaša upravo tako - racionalno.

Kada procijenite da je dijete dovoljno veliko da ostane samo kod kuće, bitno je ispitati situaciju. Pitajte dijete sljedećih nekoliko pitanja, da biste se uvjerili može li i da li smije da ostane samo kod kuće:

1. Kako bi reagovao da neko pozvoni na vrata?
2. Šta bi učinio da uoči poplavu ili požar?
3. Da li bi li otkrio nepoznatim osobama na telefon da je sam kod kuće?
4. Kome smije da otvari vrata?
5. Kada vas treba odmah pozvati?
6. Šta će raditi dok se roditelji ne vrate?

djeca.jpg

Pozdrav prije odlaska

Obavezno se javite prije izlaska. Ako mislite da se dijete igra i da neće primjetiti da ste vi na samo nekoliko minuta otišli do prodavnice - rizikujete mnogo. Ukoliko primjeti da vas nema, osjetiće se prevareno, nesigurno, uplašeno.

Ovu traumu će dugo pamtiti, a može se dogoditi i iznenadna potpuna vezanost za vas. Zato, ma koliko dijete bilo zaigrano u svojoj sobi, uvijek mu jasno i glasno recite gdje idete i kada ćete se vratiti (na primjer: "Idem do prodavnice, vraćam se za nekoliko minuta").

Prijedlozi za zabavu

Omogućite djetetu da se zabavi bez vas tako što ćete mu pripremiti omiljene crtane filmove, ili igre u kojima uživa. Takođe, podsjetite ga čime se sve može igrati i kako se sve zabaviti dok se vi ne vratite. Možete mu dati prijedlog i za male zadatke, posebno ukoliko u tim aktivnostima ono uživa (da vam nešto nacrta, na primjer).

Pravila sigurnosti

Ukoliko vaše dijete poznaje osnovna pravila sigurnosti, sigurno će se osjećati bolje kada ostane samo, ali ćete i vi imati više povjerenja da će sve biti u redu dok se ne vratite. To ne znači da treba da računate da će dijete umjeti da se snađe u slučaju svih neprijatnih, nepredviđenih situacija, već da ste ispunili sve uslove da njegov boravak bez vašeg nadzora bude bezbjedan.