Grad Trebinje ispunio je najviše predizbornih obećanja od svih gradova u Republici Srpskoj, podaci su "Istinomjera", koji vrši prikupljanje podataka za 12 najvećih gradova i opština BiH.

gradska-administracija-trebinje-e1453212610766.jpg

Podaci "Istinomjera" govore da je od 77 obećanja, koliko je 2016. obećano u programskom dokumentu tadašnjeg kandidata za gradonačelnika koalicije okupljene oko SNSD-a Luke Petrovića, ispunjeno ili je njihova realizacija u toku čak 62 obećanja.

"U cjelosti je ispunjeno 18 obećanja, u progresu je njih 13, a započet je 31 projekat. Dva obećanja nisu započeta, tri obećanja su zaustavljena, dok ih je deset bilo neutemeljeno", navodi se u analizi "Istinomjera".

U trećoj godini mandata trebinjska Gradska uprava, osim na infrastrukturnim, radila je i na realizaciji programakoji se odnose na socijalna davanja te unapređenje turističke ponude.

"Dva obećanja i dalje imaju status nije započeto, a u pitanju su obećanja koja se odnose na angažovanje gradskog arhitekte i izradu studije izvodljivosti za formiranje odjeljenja Poljoprivrednog fakulteta", navodi se u istraživanju Istinomjera.

Gradonačelnik Mirko Ćurić istakao je da je ovo još jedan dokaz da se u Trebinju radi na realizaciji brojnih projekata, a da će više njih biti završeno u narednom periodu.

mirko curic trebinje.jpg

"Veliki broj projekata se uveliko realizuje kao što su izgradnja duhovnog centra u Mrkonjićima, uređenje Starog grada, izgradnja gradske tržnice, rekonstrukcija puta Trebinje-Ljubinje, izgradnja zapadne obilaznice, sistema za navodnjavanje, vodovodnog sistema lijevom obalom Trebišnjice", naveo je Ćurić.

On je istakao da su ovo projekti višemilionske vrijednosti, zbog čega je za njihovu realizaciju potrebno do dvije ili tri godine.

Za razliku od Trebinja, prema podacima "Istinomjera", jedino Banjaluka od svih mjesta u Republici Srpskoj može da prati naš grad u realizaciji projekata koji su obećani 2016. godine.

Tako je u Banjaluci od 106 obećanja ispunjeno 13, 43 su u progresu, a 42 započeta. Tri projekta su zaustavljena.

U Bijeljini su od 33 obećanja realizovana tek tri - kažu podaci "Istinomjera".

Prijedor se ne može pohvaliti radom gradske vlasti, pa tako u gradu na Sani u potpunosti nije realizovano nijedno predizborno obećanje.

Istinomjer u svom istraživanju navodi da se nakon tri godine mandata čelnih ljudi lokalnih zajednica koje su bile predmet istraživanja, može zaključiti da je ostvaren određen pomak u odnosu na prethodnu godinu.

S obzirom na to da su obećanja na lokalnom nivou dosta konkretnija u odnosu na obećanja koja se daju na višim nivoima vlasti, ohrabruje i veliki broj obećanja koji je dobio ocjenu “u progresu”, a koja imaju veliku vjerovatnoću da će biti ispunjena u narednoj godini.

– S obzirom da se radi o izbornoj godini, može se očekivati i već tradicionalno veći zamah u realizaciji obećanih projekata u 12 opština i gradova koje je svojim istraživanjem obuhvatio Istinomjer – navodi se na kraju istraživanja.