Na međunarodnom konkursu za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog i umjetničkog rješenja kompleksa i spomenika Baju Pivljaninu u Plužinama u Crnoj Gori, sedmočlana komisija izabrala je rješenje autorskog tima koji čine naši sugrađanji, Trebinjci i Hercegovci.

bajo pivljanin crna gora (1).jpg

Mnogobrojne dosadašnje inicijative i prijedlozi da se Baju Pivljaninu, kao najistaknutijoj i najslavnijoj istorijskoj ličnosti porijeklom iz Pive, napravi spomen-obilježje u rodnom kraju bile su povod za pripremu i realizaciju ovog konkursa.

Pobjednički tim čine docent Arhitektonskog fakulteta u Beogradu dr Vladimir Parežanin, docent Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu dr Đorđe Mandrapa, vanredni profesor Likovne akademije u Trebinju vajar Sreten Milatović, arhitekta Peđa Parović, arhitekta Rada Masleša i arhitekta Jovana Zorica.

Nekadašnji predsjednik Opštine Plužine Velimir Jovović iskazao je spremnost da finansira podizanje ovog spomen-kompleksa.

Zadatak konkursa je bio da se dođe do najkvalitetnijeg estetskog i funkcionalnog rješenja, koje podrazumijeva visoko estetizovano, kreativno, vremenu primjereno umjetničko rješenje i dostojno obilježavanje sjećanja na znamenitog junaka i slobodara Baja Pivljanina.

"Ujedno, rješenje je trebalo da ističe njegov život i dinamičnu ličnost, hrabrost i junaštvo, nepokolebljivu posvećenost idejama slobode, prava na samoodređenje i ispoljavanje identiteta", navode pobjednici konkursa.

Konkurs je predviđao izradu arhitektonsko-urbanističkog ambijenta, okruženja i konteksta za smještanje figuralne predstave skulpture, odnosno spomenika junaka.

Obavezujući elementi spomen-obilježja su, osim skulpture, bili i plitki reljefi kao ilustracije istorijskih događaja i scena iz života junaka, kao i stihovi Petra II Petrovića Njegoša, kojima se veliča junak: „soko Bajo su trideset zmajevah — mrijet neće dok svijeta traje“.

Odabrani prostor za spomen-obilježje treba da predstavlja i cjelovitu arhitektonsko-urbanu artikulaciju i budući centralni motiv javnog života Plužina i pivskog kraja.

Pravo učešća su imala sva zainteresovana pravna i fizička lica, dokazana u polju stvaranja u umetnosti i arhitekturi šireg regiona.

Žiri su činili: predsjednik žirija mr sci. Petar Ćuković, nekadašnji predsjednik opštine Plužine Velimir Jovović, akademik prof. dr Nenad Vuković, prof. dr Radenko Pejović, prof. dr Aleksandar Ćilikov, prof. dr Ilija Lalošević i Slobodan Delić.

bajo pivljanin crna gora (3).jpg

bajo pivljanin crna gora (2).jpg