Naš organizam izložen je velikom broju toksina odnosno "otrova" (štetnih supstanci) koji se nalaze svuda u našoj okolini i prosto je nemoguće neunijeti ih u organizam.

detoks organizma.jpg

Zbog toga je veoma bitno da svoje tijelo redovno "čistite" od njih. Najbolji i najefikasniji način detoksa postići ćete kombinacijom pravilne ishrane i treninga.

Važno je napomenuti da detoks njie kratkrotrajan proces i da navike koje ćemo vam izložiti u ovom tekstu uvrstite kao obavezan dio dnevne rutine.

U nastavku pogledajte na koji način ćete postići detoks organizma uz pomoć ishrane i vježbanja.

Detoks organizma vježbanjem

Hrana - Tokom detoks ishrane u svoj jelovnik morate uvrstiti što više sirovog voća i povrća. Povrće kome je potrebna termička obrada samo barite i trudite se da ništa ne pohujete ni pržite. 

Idealno rješenje bilo bi da vaše povrće pečete umotano u foliju u rerni. Na taj  način ostaće sočno i zadržaće sve hranljive sastojke. Što se tiče namirnica koje unosite u svoj organizam najbolje bi bilo da one budu organskog porijekla.

Ukoliko nisu poslužite se jednostavnim trikom koji će barem sa spoljašnje strane voće i povrće koje unosite u organizam očistiti: Određeno voće ili povrće potopite u veliku činiju sa vodom u koju ćete sipati malo sode bikarbone i soka limuna.

Petnaest minuta nakon što namirnice odstoje u vodi, isperirte ih čistom vodom i obrišite. Što se tiče mesa, najbolji saveznik vašem detoks planu jeste riba, koju ukoliko ne jedete možete zamijeniti i bijelim mesom koje je bareno.

Sada su veoma popularni detoks smuti obroci, koji su idealni za doručak i užinu. Možete ih pripremati od sezonskog voća i povrća. Evo prijedloga za zdrav zeleni smuti napitak: 

Sastojci:

- pola šolje vode

- 1 zelena jabuka

- 1 banana

- 1 šolja spanaća

- malo đumbira

- dvije kašike soka limuna

Piće - Kada su napici u pitanju voda je najbolji izbor. Naročito izbjegavajte gaziranu vodu, kao i sva gazirana pića.

Oni koji nemaju običaj da piju vodu u toku dana, tu lošu naviku moraju odmah promijeniti.

Zadajte sebi zadatak koliko vode morate unijeti u vaš organizam na dnevnom nivou.

Pravilo je da na 25 kilograma tjelesne mase popijete litar vode. Pored vode poželjno je da unosite i veću količini čajeva, od kojih je najbolji zeleni čaj. Ukoliko možete izbjegavajte i kafu.

Detoks voda pored toga što pomaže u skidanju masnih naslaga, reguliše nivo šećera u krvi, smanjuje i nadutost.

Evo kako da je pripremite: Prokuvajte 250ml vode i ostavite da se prohladi, tada dodajte i kašiku cimeta. Kada voda bude mlaka dodajte i dvije kašike meda i pola kašike đumbira u prahu. Prvu polovinu vode popijte uveče pola sata prije spavanja, dok drugu polovinu popijte ujutrru pola sata prije doručka.

Voda sa limunom odličan je napitak za detoks ukoliko ne možete sebe da natjerate da pijete čistu vodu. Potrebno je da u flašu od dva litra sipate vodu, sok od jednog limuna, nekoliko kriški krastavca, malo svježih listića nane i malo đumbira. Najbolje bi bilo da ovu vodu napravite uveče i tokom sutrašnjeg dana pijete. 

Detoks organizma vježbanjem

Kada detoks ishrani dodate i vježbe koje pomažu detoksu organizma vaše tijelo će se preporoditi, kao i vi.

Imaćete mnogo više energije nego inače ali ćete biti i srećnij znajući da radite nešto dobro za svoje zdravlje.

Toksini uz pomoć vježbi izbacuju se putem znoja, stoga spremite se na iscrpne treninge. 

Plan treninga odredite sami na osnovu vaše fizičke spremnosti. Ali potrudite se da to bude dva puta nedjeljno. 

Ukoliko niste pobornik klasičnog vježbanja kući ili u teretani predlažemo vam svakodnevne šetnje u trajanju od pola sata ili lagani džoging dva do tri puta nedjeljno. 

Brinite o svom zdravlju i krenite u detoks avanturu. Kako biste bili dosljedni u ovom izazovu pozovite neku vama blisku osobu da vam se pridruži i zajedničkim snagama napravite plan ishrane i treninga