Reditelj Aleksandar Pejaković, koji je osmislio svečanu akademiju povodom obilježavanja Mitrovdana u Nevesinju, u ekskluzivnoj izjavi za Srpskainfo demantovao je pisanje pojedinih medija da su glumci Vojin Ćetković i Dejan Lutkić tražili skidanje natpisa o mitrovdanskim bitkama.

Aleksandar pejakovic.jpg

Navodeći da glumci pomenute transparente nisu ni vidjeli, istakao je da je žalosno kako su pojedini politički manipulatori jednu plemenitu umjetničku i patriotsku ideju zlonamjerno pokušali da pretvore u skandal zarad skupljanja jeftinih političkih poena.

Na poziv opštine Nevesinje i obilježavanje Mitrovdana rado sam se odazvao i na volonterskoj osnovi odlučio da pomognem mnogim čestitim ljudima u tom hercegovačkom kraju da dostojno obilježe godišnjicu mitrovdanskih bitaka. Moj koncept i scenario bili su omaž svim stradalim borcima u Nevesinju. Scenografiju smo na najvišem umjetničkom nivou prilagodili formi memoraijalne akademije, upravo zbog velikog stradanja hrabrih srpskih vojnika koji su odbranili Nevesinje 1992. i 1994. godine na Mitrovdan. Upravo zbog pijeteta prema žrtavma odredili smo da je osnovna boja scenografije bude crna. Neposredno prije početka memorijalne akademije organizatori su meni kao reditelju programa pokušali da narede narušavanje crne pozadine kačenjem bijele cerade, koja ni u kom smislu ne priliči stradalim borcima, ni nevesinjskoj boračkoj organizaciji – istakao je Pejaković za Srpskainfo.

Sinoć su beogradski glumci gostovali u Mostaru.

– Nama u Mostaru i srpskoj zajednici Mostara bila je velika čast ugostiti slavne srpske glumce Vojina Ćetkovića, Dejana Lutkića i Nebojšu Ilića. Zahvalni smo im na interesovanju za našu zajednicu i obnovu naše Saborne crkve koju smo, na njihovo insistiranje, posjetili i Gospodu se pomolili u kasnim večernjim satima. Imajući takvo iskustvo sa njima, o “incidentu” u Nevesinju mogu samo reći da sam uvjeren da je riječ o nesporazumu, koji se, uz razumijevanje i dobru volju svih, može, rekao bih i treba, prevazići – istakao je za Srpskainfo sveštenik Radivoje Krulj.