U Nevesinju je danas na posebno svečan način proslavljen Mitrovdan- Dan opštine Nevesinje i slava boračke organizacije Republike Srpske, te sjećanje na slavne mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine, a dvodnevna svečanost završila je svečanom akademijom koja je organizovana i povodom obilježavanja 800. godišnjice od spominjanja Nevesinja, kao i 800. godišnjicu Eparhije zahumsko – hercegovačke i primorske.

Cetkovic lutkic.jpg

U programu akademije, čiji režiser je bio Aleksandar Pejaković iz Banje Luke, trebali su nastupiti poznati beogradski glumci Vojin Ćetković i Dejan Lutkić koji su neposredno pred održavanje svečane akademije napravili skandal, saznaje Top Portal od organizatora.

Ćetković i Lutkić su, kako tvrde organizatori, tražili da se sa bine skine veliki natpis “Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine na Nevesinjskom ratištu“ uz koji je stajao grb Republike Srpske, kao i natpis Vlada Republike Srpske – Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Organizatori akademije, Opština Nevesinje i Odbor Vlade za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, odnosno Ministarstvo za boračka pitanja Republike Srpske, odbili su skinuti pano i upoznali režisera akademije i glumce da ne dolazi u obzir uklanjanje, niti pomjeranje navedenog panoa u stranu.

Nakon toga su glumci napustili Nevesinje, te organizatore ostavili u nezgodnoj situaciji, jer se sve odigralo neposredno pred početak svečane akademije koja je trebala imati direktni televizijski prenos na Radio televiziji Republike Srpske.

Na akademiji je Lutkić trebao voditi program, a Ćetković nastupiti u performansu zajedno sa srednjoškolcima iz Nevesinja.

Akademija je održana sa desetak minuta zakašnjenja. Na akademiji su govorili načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, ministar rada i boračko invalidske zašite Duško Milunović i predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti Vladimir Kostić.

Program je vodio Dragan Grahovac, a nastupio je hor “Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“ iz Trebinja, te učenici Srednjoškolskog centra “Aleksa Šantić“ iz Nevesinja.

Nema povelje, ni kumstva

Ćetković je na svečanoj akademiji trebao dobiti povelju kojom bi postao kum ove opštine, ali su nam iz Opštine Nevesinje potvrdili da se to nije dogodilo.

“Ne samo da nije dobio povelju, već nikad više neće biti pozvan u Nevesinje“, izjavio je kratko načelnik Milenko Avdalović.

Mnogi mediji u Srbiji danas poslijepodne su objavili da je Ćetković dobio povelju i objavili i fotografiju povelje.

“U obrazloženju koje je potpisao načelnik opštine, Milenko Avdalović, a blagoslovio Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski gospodin Dimitrije, navodi se da Vojin Ćetković rado dolazi u Nevesinje i, čuvajući uspomenu na svog prijatelja, klasića i kuma, Nebojšu Glogovca, koji je bezbrižne dane detinjstva proveo u Nevesinju, proslavlja i hercegovački kraj“, naveli su pojedini mediji.

Čak su objavili da je je posle svečane akademije kumstvo proslavljeno uz prigodno druženje i domaću rakiju kumovaču, koju su Vojinu Ćetkoviću poklonili predstavnici Boračke organizacije Nevesinje- što naravno nije ni blizu istine.