Trebinjsko Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica, u okviru obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, u biskopskoj sali Kulturnog centra organizuje 13. novembra u 13.00 časova projekciju dokumentarnog filma “Sigurno ispod duge“.

setnja-dijabetes.jpg

Film, u trajanju od 30 minuta, biće prikazan premijerno na našim prostorima, a riječ je o dokumentarnom prikazu života dječaka sa dijabetesom i dirljivoj priči o svemu onome sa čime se, zajedno sa porodicom, suočava od momenta uspostavljanja dijagnoze.

Sve kadrove iz filma snimila je majka i ostali članovi porodice u periodu od 2001. do 2016. godine.

Primarni cilj projekcije je da pokažemo koliko je zahtijevan i težak svakodnevni život oboljelih od dijabetesa, ali i da ohrabrimo pacijente i njihove bližnje da je uspješno liječenje i držanje bolesti pod kontrolom moguće.

Sponzor projekcije filma je kompanija Novonordisk.

VIII TREBINJSKI KROS PROTIV DIJABETESA

Tradicionalna manifestacija VIII trebinjski kros protiv dijabetesa biće održana 14. novembra, sa početkom u 10.30 časova.

Start je predviđen kod Njegoševog spomenika, a ruta ide pored "Marketa 99", preko mosta Iva Andrića, pored hotela Leotar, preko Kamenog mosta nazad do Trga slobode.

“VIII trebinjski kros protiv dijabetesa” ima cilj da integriše oboljele od dijabetesa u društvo i podstakne sve građane, institucije, zdravstvene ustanove, škole, farmaceutske kompanije, lokalnu zajednicu i druge društveno odgovorne kompanije na humani gest u zajedničkoj borbi protiv ove bolesti, kao i da promoviše zdrav način života važan u prevenciji i liječenju dijabetesa.

Svim učesnicima mjeriće se šećer u krvi prije početka i nakon trke kako bi se ukazalo na važnost vježbe za dobru regulaciju šećera.

U krosu će učestvovati djeca oboljela od dijabetesa (najmlađi članovi našeg Udruženja), djeca iz tri osnovne škole, članovi Atletskog kluba „Leotar“, aktivisti Crvenog krsta Trebinje, nastavnici fizičkog vaspitanja, učenici Medicinske škole, volonteri Udruženja dijabetičara i ostali zainteresovani građani.

Nakon proglašenja pobjednika i dodjele diploma, na korzou će se provesti mjerenje šećera u krvi građanima, dok će ljekari Doma zdravlja i Bolnice Trebinje razgovarati i neposredno savjetovati građane Trebinja .

Pokrovitelj VIII trebinjskog krosa protiv dijabetesa je Grad Trebinje.

Poznato je da sve akcije Udruženja doprinose zajednici u užem i širem smislu, te da se iskreno zalažemo za poboljšanje statusa oboljelih od dijabetesa.

Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje poziva građane Trebinja i sve društvene aktere, kao i medije da se u što većem broju odazovu ovogodišnjem obilježavanju Dana borbe protiv dijabetesa, prisustvujući projekciji filma "Siguran ispod duge" i aktivnostima u centru grada, kako bismo zajednički pokazali našu solidarnost u borbi protiv dijabetesa, besplatno iskontrolisali šećer u krvi,  ali i saznali o novim tendencijama u liječenju i prevenciji ove bolesti.