Grad Trebinje je jedna od prvih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i BiH čiji su predstavnici iskazali interesovanje za razvoj „pametnih tehnoloških rješenja“, koja će značajno olakšati zahtjeve građana, podići nivo usluga i omogućiti veću participaciju između grada i njegovih stanovnika – poručeno je na panel diskusiji „Pametna rješenja za gradova“ u okviru konferencije „Pametni rast za novu klimatsku relanost“ koja je održana u Sarajevu.

pametni gradovi konferencija (1).jpg

U panel diskusiji, koju su organizavali UNDP i Ambasada Kraljevine Švedske u BiH, učestvovao je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je prisutne upoznao o svim „pametnim rješenjima“ koja su do sada realizovana u našem gradu.

Ćurić je istakao da je u proteklom trogodišnjem periodu Grad izdvojio oko 1.200.000 KM u novu led rasvjetu, instaliranje video nadzora, izradu modernih aplikacija poput „ePatrole“, ugradnju digitalizovanog sistema navodnjavanja, postavljanje pametnih klupa, energetsku efikasnost…

„I narednom periodu ćemo izdvojiti novčana sredstva za različita ‘pametna rješenja’, sa posebnim osvrtom na efikasniji način odlaganja i odvožnje otpada, parking usluge i turizam“, naveo je Ćurić.

On je istakao da postoji opredijeljenje da Gradska uprava svoju buduću viziju usmjere ka ideji „Pametni grad Trebinje“, čime bi se, kroz tehnološki razvoj, omogućila dosta brža, efikasnija i produktivnija komunikacija sa građanima, te smanjili troškovi.

Prema njegovim riječima, ovakve i slične panel diskusije su od velikog značaja za sve predstavnike gradova, jer omogućavaju razmjenu iskustava i upoznavanje novih ljudi iz ove oblasti.

„Posebno mi je drago što je predstavnik UNDP-a prepoznao ono što radimo u Trebinju i što sa njima imamo dugogodišnju dobru saradnju, ističući da će nam i u narednom periodu biti na raspolaganju“, naveo je Ćurić.

Glavni tehnički stručnjak UNDP-a Maria Dimova rekla je da se brojni gradovi u svijetu kreću ka izradi „pametnih rješenja“, te da je Trebinje, uz Sarajevo, jedan od prvih gradova u Srpskoj i BiH koji je iskazao namjeru da učestvuje u projektu „smart siti /Smart city/“.

Ona je kazala da će UNDP i u narednom periodu podržati sve aktivnosti lokalnih zajednica koje doprinose njihovom boljem pozicioniranju, inovativnim idejama i pametnim rješenjima.

Osim Ćurića i Dimove, u panelu su učestvovali i direktor kancelarije za evropske integracije Zapadnohercegovačkog kantona Ivan Jurilj i viši konsultant u kompaniji „Dilojt“ Admir Ridžalović.