Blok Termoelektrane "Gacko" od jutros je van pogona, a nakon višečasovne analize stručnih lica utvrđeno je da je uzrok pojava vlage u zoni generatora, usljed velikih padavina na području Gacka i okoline, rekao je Srni izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj Termoelektrane Đoko Milović.

RiTE-Gacko.jpg

Prema njegovim riječima, u toku su radovi na otklanjanju kvara, a sinhronizacija bloka Termoelektrane "Gacko" očekuje se u toku sutrašnjeg dana.

Milović je rekao da je ovo neplanski ispad iz pogona koji neće prouzrokovati štetu u proizvodnji.

On je napomenuo da je poslije završetka kapitalnog remonta, Termoelektrana "Gacko" imala rekordno vrijeme neprekidnog rada, a to je 105 dana rada u kontinuitetu.

"Poslije toga smo imali planski zastoj koji je definisan po rebalansu bilansa koji je iskorišten za čišćenje kotlovskog postrojenja i otklanjanje ostalih primjedbi. Imali smo postremontski rad sa ostvarenjem zadatih planova proizvodnje u tri mjeseca", rekao je Milović.

On je naveo da, kada je riječ o sirovinama, na deponiji uglja imaju oko 80.000 tona, a na zalihama mazuta postoji oko 200 tona, što su dovoljne količine za funkcionisanje.