Oktobar ove godine bio je najtopliji ikad registrovan na planeti, saopštila je evropska služba Kopernikus o klimatskim promjenama, navodeći da se radi o petom uzastopnom mjesecu kada je toplotni rekord ili potučen ili mu se temperatura približila.

jesen setnja.jpg

Oktobar 2019. godine bio je 0,69 stepeni Celzijusa iznad prosječne temperature referentnog perioda 1981-2000, čime je neznatno oboren rekord iz oktobra 2015, za 0,01 stepen Celzijusa, ali je bio 1,2 stepena Celzijusa iznad temperature u predindustrijskom periodu.

"To je peti uzastopni mjesec u kome se registruje rekordno visoka temperatura ili temperatura koja je vrlo blizu rekordne", naveo je Kopernikus.

Jun 2019. bio je najtopliji jun do sada registrovan, a juli je dostigao apsolutni rekord najtoplijeg registrovanog mjeseca. Avgust 2019. bio je drugi po toploti mjesec avgust, dok je septembar bio na prvom mjestu.

Četiri posljednje godine bile su najtoplije do sada registrovane na planeti, i već je u avgustu Svjetska meteorološka organizacija procijenila da će 2019. biti među pet najtoplijih godina, što odgovara predviđanjima naučnika o uticaju klimatskih promjena, navodi Frans pres.