Odbornici trebinjske Skupštine u četvrtak će raspravljati o prijedlogu gradonačelnika Mirka Ćurića da se ovogodišnja Povelja Grada Trebinja dodijeli našem sugrađaninu Radoslavu Radu Runjevcu za izuzetne zasluge za razvoj i promociju grada i unapređenje kvaliteta života njegovih sugrađana, navodi se u prijedlogu odluke.

rade runjevac.jpg

Ćurić je u prijedlogu odluke dostavljenom Skupštini grada istakao da je Runjevac kao istaknuti društveno-privredni radnik dao značajan doprinos razvoju grada.

Tokom njegovog mandata na čelu Skupštine opštine Trebinje, u periodu od 1974. do 1978. godine, osnovane su nove privredne organizacije "Asfalter" i "Popovo polje", dok je iz stolarske radionice formirana fabrika "Luč", a izgrađeni su i rezervoar za vodosnabdijevanje viših zona grada, osnovan Radio Trebinje, otvorena robna kuća "Borac", izgrađena nova zgrada tada zajedničkog preduzeća "PTT"-današnja "Pošta", započeta izgradnja i urbanizacija Ivanice.

Runjevac je bio i direktor HET-a, kada je ovo preduzeće finansiralo čitav niz projekata u gradu - izgradnju oborinske i fekalne kanalizacije, rekonstrukciju svih gradskih ulica, sadnju novog zelenila.

Tokom rukovođenja HET-om izgrađena je i PHE "Čapljina"

Izgrađen je i "Dom mladih", dok su brojni radnici HET-a dobili stanove.

Bio je i predsjednik FK "Leotar", koji je bio presudan u odluci da ovaj klub postane drugoligaš, a bio je i zagovornik osnivanja Sportskog društva "Leotar".

Kao rukovodilac HET-a, obezbijedio je i značajnu finansijsku podršku za izgradnju Sportske dvorane u Bregovima.

Tokom njegovog upravljanja HET-om, u saradnji sa drugim privrednim subjektima, Trebinje je postalo četvrti najrazvijeni grad u tadašnjoj SR BiH.

Iako u penziji, član je Skupštine FK "Leotar" i Savjeta grada Trebinja.

Odbornici će odlučivati i o zahvalnicama grada.