Crkva svete Petke u Mostaćima našla se na meti provalnika prethodnih dana, kada je jedno ili više lica primjenom sile pokušalo da razvali vrata ovog pravoslavnog hrama izgrađenog početkom 17. vijeka. 

Crkva mostaci.jpg

Metalna vrata na kojima su vidljivi tragovi provaljivanja, mještani su zatekli u subotu ujutro, o čemu su obavijestili trebinjsku Policijsku stanicu, čiji su pripadnici napravili uviđaj.

Pretpostavlja se da su počinilac ili više njih nogom pokušali da provale u crkvu, ali im to nije uspjelo.

U ovom hramu je prošle nedjelje svečano proslavljena krsna slava crkve, uz prisustvo velikog broja mještana, ali i građana Trebinja iz ostalih naselja. Vjerovatno su provalnici mislili da se u crkvi nalaze prilozi vjernika, ali je sreća da je na vrata crkve prije svega 10-ak dana postavljena nova brava. 

Mještani Mostaća bili su vidno uznemireni zbog ovoga, jer se pitaju šta očekivati od osoba koje su u stanju da provaljuju u crkve. Vjeruju da će pripadnici policije otkriti počinioca ovog djela. 

Crkva sv. Petke je jedan od pet nacionalnih spomenika koji se nalaze na teritoriji Mostaća, a novoformirani crkveni odbor crkve sv. Klimeta u Mostaćima, pod čijom se nadležnošću nalazi i srkva sv. Petke na popularnoj "Bari", u prethodna dva mjeseca je preduzeo brojne aktivnosti na obnovi crkve, uređenju prostora oko crkve, te starog mosta koji pripada cjelini pod zaštitiom države.