U galeriji Muzeja Hercegovine u okviru manifestacije "Dučićeve večeri poezije" otvorena je izložba slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović pod nazivom "Priča u slikama".

izlozba slika mice i vere bocickovic1.JPG

Ova izložba je stalna postavka slika ovo dvoje slikara (muža i žene) osnovana 1989., koja je smještena na spratu "Kuće Katića" u Loznici.

Naziv izložbe govori da je to priča o jednom izuzetnom intelektualcu, slikaru, čovjeku koji je svoju životnu priču ispisao svojim djelima.

Direktor Centra za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice Snežana Nešković Simić istakla je da je prije otvaranja galerije Mića Popović vidio prostor i na osnovu toga odabrao slike.

"Od prve Popovićeve slike 'Čukundedina kuća u Loznici' koju je naslikao sa 13 godina 1936. godine, kroz reprezentativna dela kao što su 'Građani', pa do slike "Velika priroda" iz 1989., hronološki se vide sve važne faze iz slikarstva ovog umetnika, ali i svojevrsno svedočenje o buntovništvu koje ga je pratilo kroz ceo njegov životni vek", kazala je Neškovićeva.

izlozba slika mice i vere bocickovic2.JPG

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Slađana Skočajić je rekla da joj je čast i zadovoljstvo da u ime uprave Grada prostor Muzeja Hercegovine ozari radošću i oplmeni radovima Mića Popovića i Vere Božičković Popović.

"Godinu dana ovu izložbu Grad Trebinje pokušava da dovede u najjužniji Grad i sad se ta želja ostvarila u okviru manifestacije "Dučićevi večeri poezije". "Šta reći ovoj dvojici umjetnika koji povezuju večerašnju priču. Obojica su imali sličan put. Oni su opisali jedan krug putujući svijetom, stvarajući i otvarajući svoja djela raznim kulturama, a onda kad se taj krug polako počeo zatvarati vratili se tamo odakle su potekli", navela je Skočajićeva.

Ukupno je izloženo 26 slika, a izložba je otvorena do 15. decembra.

Izložbu su priredili Muzej Hercegovine u Trebinju i Centar za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice, pod pokroviteljstvom Grada Trebinje, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Elektroprivrede Republike Srpske.