Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić uručio je večeras na svečanoj akademiji "Kod kneza na balu" pjesničko priznanje "Dučićeva nagrada" pjesniku Milanu Nenadiću za njegovo ukupno pjesničko djelo.

nenadic curic.JPG

Dobitnik ove značajne nagrade je istakao da je Jovan Dučić pjesnički obelisk i bjelokost izglančana u srpskom jeziku, sa kojim se ne može pohvaliti ni poezija većih naroda od Srba.

"Njegova poezija je srezana u već znane poezije. Neki nadobodni kritičari su čak govorili da je Dučić već od svojih ranih pjesama prevaziđen i da se od njega ne može učiti. Ali, tvrdim, da se Dučić, po svom iskonskom osjećanju za maternji jezik i po ljubavi i veri u srpsko i u ono što je srpsko - teško može dosegnuti", naveo je Nenadić.

On je istakao da Dučić, prema ranijim mišljenjima književnih kritičara, ima minimalno deset antologijskih i preko 30 pjesama od izuzetne vrijednosti.

"Dučićevi soneti, ako ponekad zazvuče na francuski, ciljano su naši. Teško je dosegnuti Dukinu jednostavnost, misaonu dupinu, lepotu pesničke slike, rafinovanu strogoću muzike", naglasio je Nenadić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da je Dučić, uz Šantića, zlatno lice hercegovačke pjesničke medalje, sabrat pjesnika koji svake godine dolaze u Trebinje i daruju mu ono što je najljepše i neprolazno u njima.

duciceve veceri poezije 2019 kod kneza na balu (3).JPG

On je istakao da stihovi koji se kazuju na "Dučićevim večerima poezije" odzvanjaju drugačije, dok se pjesnici u Trebinju susreću na jedan novi, nepredvidljiv i izazovan način.

"Dučićeva nagrada dodjeljuje se ne samo piscima epohe, nego i piscima koji su osuđeni na trajanje. U slučaju Milana Nenadića i njegovog djela, tu presudu su čitaoci odavno donijeli", naveo je Ćurić.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da je Dučić knez srpske poezije, pisac i diplomata, koji je živio u velikim svjetskim metropolama, ali koji se uvijek sa radošću vraćao u svoj rodni grad.

Ona je istakla da "Dučićeve večeri poezije" predstavljaju jedan od stubova kulture Republike Srpske.

"Zadužio nas je i poklonima i zavještanjima svom rodnom gradu, smatrajući da veličina jednog naroda nije u istoriji, već u legendi koja je proizašla iz istorije", navela je Đaković.

Svečanoj akademiji je, između ostalih, prisustvovao i ktitor Hercegovačke Gračanice Branko Tupanjac koga je publika pozdravila aplauzom.

duciceve veceri poezije 2019 kod kneza na balu (1).JPG

U bogatom kulturno-umjetničkom programu, nastupili su Hor „Srbadija“  iz Bijeljine,  dramski umjetnici Biljana Đurović i Nebojša Kundačina, primadona i prvak Opere Narodnog pozorišta Beograd Ljubica Vraneš i Dragoljub Bajić uz klavirsku pratnju Nevene Živković, izvođač tradicionalne muzike Bojana Nikolić, instrumentalisti - na gitari Isidora Milivojević i klaviru Marko Kovač, te duet Božidar Vučur i Marija Ninković.

Dučićeve večeri poezije biće nastavljene sutra.

duciceve veceri poezije 2019 kod kneza na balu (2).JPG

duciceve veceri poezije 2019 kod kneza na balu (7).JPG