Manifestacija "Dučićeve večeri poezije" otvorena je u Trebinju poetskim časom pjesnika Dejana Aleksića, Branka Stevanovića i Moše Odalovića u trebinjskoj Osnovnoj školi /OŠ/ "Jovan Jovanović Zmaj".

Duciceve veceri poezije.jpg

Odalović je novinarima rekao da kada želi da citira Dučića najčešće koristi onu misao da otadžbina nije ni tlo, ni pleme, niti jezik već kolektivni duh jednog naroda.

On je naveo da je Trebinje najljepši grad srpstva i mjesto koje on smatra svojom drugom otadžbinom.

Odalović je dodao da su djeca posvećena poeziji, istakavši da među njima ima mnogo onih koji su daroviti.

Osim OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", pjesnici će danas posjetiti i osnovne škole "Vuk Karadžić" i "Sveti Vasilije Ostroški" u Trebinju.

Pjesnici će se u okviru "Dučićevih večeri poezije" od 17.00 časova družiti i sa trebinjskim gimnazijalcima.

U okviru manifestacije u Muzeju Hercegovine u 19.00 časova biće promovisna monografije "Dučićev vijenac" koju su priredili Radoslav Milošević i Milovan Rosić.

Manifestacija "Dučićeve večeri poezije", koja se tradicionalno organizuje u čast velikog srpskog pjesnika Jovana Dučića, trajaće do nedjelje, 3. novembra.

PRIREDBA U ŠKOLI U POLICAMA

PRIREDBA POLICE.jpg

Raširenih ruku osnovci mlađeg uzrasta Osnovne škole „Vuk Karadžić“ dočekali su pjesnike željni novih saznanja i priča renomiranih dječijih pjesnika.

Imali su želju da čuju iz njihovih usta kako su oni provodili svoje školske dane, o čemu su razmišljali i šta ih je podstaklo da se bave poezijom.

Pjesnik Branko Stevanović je istakao da je prvi put u Trebinju i da je počastvovan što je učesnik manifestacije „Dučićeve večeri poezije“.

„Ovo je najzdravija srpska kolevka srpskog jezika u postojbini modernog srpskog pesništva. Mi smo došli ovde sa jednim vrlo važnim zadatkom da među talentovanom decom otkrijemo zrnca zlata pisanja poezije kod njih i da im damo poneki savet“, kazao je Stevanović.

Učenici 7. razreda Doroteji Radanović je drago što pjesnici sa svih strana dolaze u pohode velikom pjesniku Jovanu Dučiću.

„Na ovakav način mi se upoznajemo o značaju našeg jezika, a radosna sam jer sam i ja bila učesnik u programu“, sa osmIjehom na licu priča Radanović.

Djeca su pjesnike iznenadila bogatim programom recitacija svojih omiljenih pjesnika.