Stepen higijene koji se može postići korištenjem sredstava za dezinfekciju veša veoma je visok.

Deterdženti imaju mogućnost pranja i na vrlo niskim temperaturama, a veš-mašine zapravo mogu same prati i bez ikakvog prethodnog zagrijavanja vode. Ali prema mnogobrojnim istraživanjima, ovdje se krije velika zamka.

Iako je danas moderno doba i sve se više pazi na očuvanje energije, a i pri samom pranju veša pri nižim temperaturama se može uštedjeti određena količina energije, to zapravo u mnogim slučajevima nije nikako preporučljivo.

Prema mišljenju stručnjaka, pranje na nižim temperaturama može čak i naštetiti zdravlju jer se pri preniskoj temperaturi ne uništava dovoljno bakterija.

Pranje na temperaturama nižim od 40 Celzijusovih stepeni suzbija mali broj bakterija, grinja, virusa i sl.

Uopšteno je preporuka da se veš, ako je moguće, pere minimalno na 60 stepeni jer to u higijenskom smislu garantuje učinkovitost.

Posebnu pažnju treba posvetiti pranju donjeg veša, posteljine i peškira. Ovaj veš obavezno se pere na visokim temperaturama budući da je "bogato" izvorima zaraze, posebno tokom bolesti i različitih infekcija. Takođe, preporučuje se pranje donjeg veša odvojeno od ostalih odjevnih predmeta.

Kao mjera čistoće veša, važne su dvije komponente, higijenska i ona kako veš izgleda nakon pranja. Vrlo često je higijenska pod znakom upitnika. Osim termičke obrade veša imamo i hemijsku, odnosno pranje veša uz korištenje supstanci koje smanjuju broj ili u potpunosti uklanjanju različite mikroorganizme.

Ako postoji potreba za pranjem veša na nižim temperaturama zbog osjetljivosti, postoje proizvodi za dezinfekciju koji se stavljaju zasebno ili u kombinaciji s običnim sredstvima. Među glavnim sastojcima ovih proizvoda su supstance koje uništavaju bakterije, a često su im imena podosta duga, pa ih je nezgodno pamtiti, kao što je dezinficijens didecilmetilamonijev-hlorid.

I amonijakova jedinjenja, koja se koriste kao površinske aktivne supstance, odnosno tenzidi, uništavaju bakterije. U nekim proizvodima su i druge vrste tenzida. Osim što pomažu u pranju, oni imaju i antimikrobno odnosno bakterijsko djelovanje. Sredstva za dezinfekciju mogu sadržati i konzervanse, fenoksietanol, na primjer, koji takođe služi kao dezinficijens.

U njima su i mirisi, koji dodatno privlače kupce, zato što su ljudi uvjereni da mirišljavo ujedno znači čisto. Naši stari su dobro znali važnost iskuvavanja rublja, i na to ne bismo smjeli zaboraviti. Ali današnju odjeći treba prati na temperaturi koja piše na deklaraciji, uz korištenje preporučenih količina i vrsta sredstava.

Važno je i da se odjeća dobro ispere nakon pranja ovim proizvodima, kako ne bi izazvala nadraženost kože, alergijske reakcije i slične neželjene efekte.