Punih šesnaest godina Milorad Milićević iz sela Zaplanik u federalnoj opštini Ravno vodi bitku sa tamošnjim vlasitima za rodnu kuću, koja je porušena, a potom skoro sve kamenje odvezenu za potrebe zidanja objekata u ovoj opštini.

milicevic zaplanik kuca (3).jpg

Milićević tvrdi da je 2003. godine sa kuće u kojoj je odrastao i živio više od 20 godina u selu Zaplanik odvezeno skoro sve kamenje, te da se to sve radilo po naredbi vlasti opštine Ravno.

"Poslije ratnih dešavanja opština Ravno je moju kuću porušila, tačnije odnijela je dio kamena, i to baš u periodu kada sam ja želio da se vratim", rekao je Milićević.

On je istakao da je na samom početku u cijelu priču bio uključen i OHR, koji je pokušao riješiti ovaj problem, te da ni tada opštinske vlasti Ravnog, na čelu sa načelnikom Andrijom Šimunovićem, nisu postupile po dogovoru i vratile kamenje.

"Onda sam sve prijavio Sudu i došlo je do sudske nagodbe u Čapljini 2006. godine, gdje je Šimunović prihvatio da plati 30.000 KM i tada počinju sudski procesi", ističe Milićević.

On tvrdi da se opština Ravno više puta žalila na ovu odluku, te da je prošle godine Opštinski sud u Čapljini donio konačnu odluku u kojoj piše da mu opština mora isplati nadoknada, ali od toga još nema ništa.

Milićević je rekao da je Šimunović potpisao da prihvata tu sudsku odluku.

"Dvije trećine kamena su odvezene u mjesto Zavala i uništen je moj povratak", kaže Milićević.

On je naveo da trenutno živi kao podstanar u Crnoj Gori i da sada nije u mogućnosti da svojim sredstvima obnovi rodno ognjište.

milicevic zaplanik kuca (2).jpg

Miloradov sin Ilija Milićević izrazio je nadu da će ovaj problem biti riješen, istakavši da bi se veoma rado vratio na ognjište predaka.

"Mnogo je ovdje sjećanja i kada bi se stvorili uslovi vratio bih se tamo gdje imam uspomene iz djetinstva", kaže Ilija.

Dugogodišnji načelnik federalne opštine Ravno Andrija Šimunović danas je bio nedostupan za izjave, a iz njegovog kabineta Srni je rečeno da je na službenom putu.

Koordinator za Mjesnu zajednicu Ivanica u opštini Ravno Danilo Mandeganja rekao je da nije dobro upoznat sa problematikom porodice Milićević i da misli da konačna odluka još nije donesena.

"Načelnik je rekao da je donesena presuda na koju je opština uložila žalbu i da taj predmet još nije riješen", kaže Mandeganja.

Selo Zaplanik poslije ratnih zbivanja pripalo je opštini Ravno, udaljeno je od Ivanice pet kilometara, a trenutno tu nema stanovnika, jer nema ni uslova za život. Struje u ovom selu još nema, a obnovljena je samo crkva.