U Trebinju je danas počela akcija mjerenja šećera u krvi učenicima osnovnih škola koju provodi Udruženje dijabetičara Trebinje u saradnji sa Domom zdravlja.

Dijabetes.jpg

Akcija je počela u školi „Vuk Karadžić“, a biće provedena u sve tri trebinjske osnovne škole.

Nada Bijedić, predsjednik Udruženja dijabetičara Trebinje navodi da se akcija provodi u okviru obilježavanja svjetskog dana dijabetesa, a aktivnosti su počele 1. oktobra i traju 90 dana.

Ona je dodala da je ovo druga druga godina da se radi prevencija dijabetesa u školskim klupama, održavanjem različitih radionica o zdravom načinu života, razgovorima o načinu ishrane i stilovim života osnovaca, a kontrola šećera u krvi se radi u saglasnosti sa roditeljima osnovaca.

– U ovoj godini u Trebinju nije evidentiran nijedan slučaj oboljelog djeteta od šećerne bolesti. U Udruženju dijabetičara je 25 osoba do 23 godine sa dijabetesom, od kojih je 14 djece do 15 godina – ističe predsjednik trebinsjkog Udruženja dijabetičara.

Bijedićeva je za polovinu novembra najavila i dokumentarni film o životu dječaka sa dijabetesom koji je odrastao i postao vrhunski sportista.