U „Elektroprivredi Republike Srpske“ najavljuju da će uslijediti reogranizacija proizvodnih preduzeća, odmah poslije reorganizacije 5 distributivnih zavisnih preduzeća, koja je u toku, piše "Srpskainfo".

elektroprivredars.jpg

Ova javna kompanija, koja upravlja najvećom imovinom u RS, saopštila je da su prezentovali dizajn nove organizacije distributivnih preduzeća i javnog snabdjevača. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Uprave MH „ERS“, resorni ministar sa saradnicima, uprave distributivnih preduzeća, sindikalni predstavnici i predstavnici konsultantskih kuća.

– Na zajedničkom sastanku, nakon prezentacije, zaključeno je da je potrebno izvršiti snažnu reorganizaciju Elektroprivrede Republike Srpske, te da je neophodno povećati produktivnost i efikasnost rada uz nagrađivanje radnika nosilaca radnih procesa, odnosno izvršiti restrukturiranje preduzeća u skladu sa zahtjevima Trećeg energetskog paketa – navode u ERS.

Proces reorganizacije u prvoj etapi kreće od distributivnih preduzeća, kako kažu, a nakon toga slijedi reorganizacija proizvodnih preduzeća.

Reorganizacija distributivnih preduzeća u ERS podrazumijeva da ubuduće distrubucije samo imaju u nadležnosti mrežu, dok će biti formiran jedan javni snabdjevač na nivou Holdinga. Takođe, na tržište se uvode i privatni snabdjevači električnom energijom.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Sindikat energetike nema potrebe da sumnja da se radi o privatizaciji ERS.

– Riječ je o stvaranju boljih uslova u cilju povećavanja konkurentnosti na tržištu – poručuje Dodik sindikalcima.

Dodik je istakao da “Elektroprivreda” i Sindikat moraju da razumiju da je liberalizacija tržišta neizbježna, navodeći da to nije domaći izum, već da na tom principu funkcioniše ovaj sektor.

– Ako ne prihvatite liberalizaciju ne možete da učestvujete na tržištu električne energije u regionu. Sindikat treba dobro da izuči vrijeme koje dolazi. Neke stvari vlast ne može da spriječi i ne treba da to čini s ciljem da se dođe do konkurentnosti, sigurnosti i jefitinije električne energije, ako je to moguće. Ništa drugo nije u pitanju – istakao je Dodik.

I iz Elektroprivrede RS, takođe, tvrde da se ne radi o privatizaciji, te da je otvaranje tržišta u skladu sa regulativama energetske zajednice. Kažu da bi to trebalo omogućiti kupcima da sami  izaberu svog snabdjevača, što ni u kom slučaju neće ugroziti poslovanje Elektroprivrede.