Svečano je danas bilo u Herceg-Novom, gdje su građani ovog mjesta pod Orjenom obilježili 28. oktobar - Dan opštine, podsjećajući se ovog dana 1944. godine, kada su pripadnici Desete hercegovačke brigade, Druge dalmatinske brigade i Prve bokeljske brigade oslobodili ovaj grad u Drugom svjetskom ratu.

dan opstine herceg novi.jpg

Među mnogobrojnim delegacijama gostiju gradova i opština bili su i prijatelji iz Trebinja, koje su predvodili gradonačelnik Mirko Ćurić i predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak.

Ćurić je rekao da je saradnja Trebinja sa Herceg-Novim veoma dobra, kao i sa prvim čovjekom ovog mjesta Stevanom Katićem, sa kojim se često susreće, razgovara i zajedno obilježavaju važne datume iz istorije dva grada.

„Na nama je da širimo saradnju da bi ona iz dana u dan bila bolja. Saradnja sa Herceg-Novim je, možda, i najbolja do sada što se tiče zvaničnih odnosa dva grada“, istakao je Ćurić.

On je kazao da moramo da budemo ponosni na važne istorijske datume, posebno na one koji su donijeli slobodu našem narodu.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu najvažnije je da se već jednom riješi pitanje naplate putarine na putu Trebinje-Herceg-Novi, sa crnogorske strane.

„Svjesni smo i mi i naše kolege iz Herceg-Novog da je to pitanje za državni nivo, a ne za nas iz lokalne vlasti dva grada. Ali ono što nas mora radovati je svakodnevni boravak velikog broja Novljana u Trebinju i Trebinjaca u Herceg-Novom“, naveo je Ćurić.

Ćurić je naglasio da u Trebinju uče na iskustvu Herceg-Novog, posebno u oblasti turizma, primjenjujući sve dobre prakse ovog grada na Jadranskom moru.

„Kod nas u Trebinju je 'Grad sunca', a kod Novljana 'Porto Novi'. Ovi kompleksi značajno i brzo mijenjaju naše gradove“, naveo je Ćurić.