Srpska pravoslavna crkva i sve pravoslavne zemlje danas slave Prepodobnu Majku Paraskevu – Svetu Petku, svetiteljku srpskog porijekla, koja je svojim čudotvornim djelima, uticajem i značajem za naš vjerujući narod kroz vijekove pokazivala put ljudima ka hrišćanskoj vjeri i spasenju.

sveta petka

Ovaj dan je kao pomen na dan kada je ova svetiteljka okončala ovozemaljski život.

Ova svetiteljka rođena je u Epivatu. Roditelji Svete Petke bili su imućni i pobožni hrišćani. Po smrti roditelja, djevica Petka napustila je roditeljski dom i započela, Hrista radi, podvižnički život kakav je oduvek željela.

Otišla je prvo u Carigrad, a potom, do svoje starosti, živjela u Jordanskoj pustinji u postu i molitvi prošavši nebrojena iskušenja i patnje.

U starosti, glas sa neba pozvao je da se vrati u rodni kraj i ona je napustila pustinju. Poslije povratka, živjela je još dve godine.

Djevica Petka, upokojila se u 11. vijeku u Epivatu i na njenom grobu počela su se dešavati razna čuda, najčešće izlječenja.

mosti svete petkeMošti Svete Petke

Njene čudotvorne mošti prenesene su u Carigrad. Bugarski car Asen je mošti svetiteljke 1238. godine prebacio u Trnovo u Bugarskoj, a padom tog područja pod Turke, mošti su prenijete, po zapovijesti sultana Bajazita, u moldavski grad Jaši.

Kneginja Milica uspjela je 1396. da izmoli svetiteljkine mošti i sahrani ih u crkvi Ružici, na Kalemegdanu.

Sultan Sulejman Drugi prenio je mošti Svete Paraskeve 1521. u Carigrad. Konačno, 1641. carigradski patrijarh Partenije poklonio je mošti moldavskom knezu Vasiliju Lupulu koji ih je prenio u Jaši i položio u crkvu Sveta tri jerarha, gdje su i danas.

Grad Jaši u Rumuniji, gdje su mošti Svete Petke, smatra se velikim svetilištem i mjestom hodočašća, ne samo za pravoslavne, već za sve one koji vjeruju u njenu moć iscjeljenja.

U beogradskoj tvrđavi nalazi se crkva Svete Petke, gdje postoji voda (agaizma) koja čudotvorno liječi sve oni koji je uzimaju sa vjerom u Boga i ljubavlju prema ovoj svetiteljki.

crkva svete petke

Ova slavna i kod Srba veoma poštovana svetiteljka je zaštitnica žena. Vjernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Na Svetu Petku, dešavala su se velika čuda. Ljudi sa zdravstvenim problemima čekaju ovaj dan jer znaju da će im pomoći.

Pjesma hvale Svetoj Petki