Potpredsjednik Vlade Rusije Jurij Borisov potvrdio je da je ruski raketni sistem protivvazdušne odbrane (PVO) "pancir" tema razgovora Rusije i Srbije, te da je činjenica da Vojska Srbije sa 30.000 vojnika ima paket porudžbina od više od 600 miliona dolara.

Oruzje pancir.jpg

"Polazeći od brojnosti armije, takav paket porudžbina nema nijedna zemlja", rekao je Borisov za "Sputnjik", odgovarajući na pitanje da li je o tom protivvazdušnom sistemu bilo riječi tokom posjete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu.

Nabavka moćnog PVO sistema i drugog naoružanja iz Ruske Federacije za potrebe oružanih snaga Srbije već dugo je glavna tema medija i stručne javnosti, a u centru pažnje nalazi se raketni PVO sistem "pancir S" čija je kupovina, kako "Sputnjik" piše, već dogovorena, a novac obezbijeđen.

Srbija je od Rusije već kupila četiri nova jurišno-desantna helikoptera MI-35M i tri transportna helikoptera MI-17, a Moskva je Beogradu poklonila šest aviona MIG29, 30 tenkova T-72S i 30 borbenih oklopnih vozila BRDM 2.

Dio tehnike je već dopremljen u Srbiju, a čekaju se isporuke helikoptera M-35M i tenkova.

Zvanične potvrde o kupovini "pancira" sa srpske strane još nema, mada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno u intervjuu za "Sputnjik" nagovijestio da je kupljeno "nešto ozbiljno" što će drastično ojačati borbenu gotovost Srbije i njenu operativnu funkcionalnost.

Riječ je o sistemu koji je ruski predsjednik Vladimir Putin prije godinu i po dana preporučio predsjedniku Srbije tokom vojne parade na Crvenom trgu.

"Pancir" su već nabavile mnoge zemlje, poput Sirije, Alžira, Iraka, Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Brazila, a ruski mediji navode da cijena jednog sistema iznosi 13 do 15 miliona dolara. Međutim, Srbija ga nabavlja po najpovoljnijim uslovima.

Ukoliko "pancirom" naoruža svoje PVO jedinice, Srbija će biti jedina u ovom dijelu Evrope koja posjeduje taj tip ruskog naoružanja.

"Pancir S1", koji uključuje protivavionske projektile i topove, stvoren je kako bi se pružila direktna podrška trupama na terenu, ali i protivavionskim sistemima velikog dometa kao što su "S-300" i "S-400".

Riječ je o moćnom sistemu za odbranu od aviona, helikoptera, krstarećih raketa i bespilotnih letjelica.

Ruska armija je "pancire" rasporedila u Siriji, gdje su se odlično pokazali, odbijajući nekoliko masovnih napada bespilotnih letjelica na rusku bazu Hmejmim u Siriji.