Gradu Trebinju je na Konferenciji o ekonomiji u Budvi uručen BFC SEE sertifikat, čime se naš grad pridružio lokalnim zajednicama iz regiona koje su na ovaj način i zvanično okarakterisane kao mjesta sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi.

bfc see sertifikat gradu trebinju (1).jpg

Gradonačelnik Mirko Ćurić, koji je preuzeo ovaj sertifikat, istakao je da je ovo veliko priznanje za Trebinje, na kome je Gradska uprava intenzivno radila u posljednje vrijeme, otkada je usvojeno niz novina u radu administracije i unapređena komunikacije sa privrednicima i građanima.

"Prošle godine smo obaviješteni da smo sertifikovani, nakon čega su uslijedile kontrole našeg rada, da bi nam u Budvi i zvanično bio uručen ovaj sertifikat", naveo je Ćurić.

On je istakao da su, osim Trebinja, sertifikati uručeni i predstavnicima još 14 lokalnih zajednica iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore.

"Grad Trebinje i ove lokalne zajednice ovim su dodatno ojačali svoje kapacitete ka potencijalnim investitorima, ispunjavajući na ovaj način svoju viziju da privuku nova ulaganja", naveo je Ćurić.

bfc see sertifikat gradu trebinju (2).jpg

Prilagođavanje uslovima BFC SEE sertifikata u Trebinju predvodila je Služba za lokalni ekonomski razvoj, kojim rukovodi Nataša Tučić.

Ona je istakla da je ovaj sertifikat rezultat intenzivnog rada i brojnih reformi koje je Gradska uprava sprovela u proteklom periodu.

"Oko 90 odsto traženog smo u potpunosti ispunili, zbog čega smo među rijetkim lokalnim zajednicama koje su ispunile skoro sve uslove BFC SEE sertifikacije", navela je Tučić.

Prema njenim riječima, BFC SEE sertifikacija, između ostalog, zahtijevala je i usvajavanje srednjoročnog plana kapitalnih investicija, što je prvi dokument ove vrste usvojen u trebinjskoj lokalnoj skupštini.

Kroz postupak sertifikacije Grad Trebinje je morao da zadovolji 12 kriterijuma sa oko 80 potkriterijuma koje nalaže BFC SEE sertifikacija. Na tom putu Gradska uprava je napravila niz izmjena u pojedinim procedurama rada, te formirala baze podataka koje su nedostajale, kompletirala i objavila vodiče za postupak registracije preduzeća, kao i za dobijanje različitih dozvola.

Pripremljen je i usvojen Lokalni akcioni ekološki plan i trogodišnji akcioni plan zapošljavanja, a na godišnjem nivou je počelo usvajanje integrisanog plana kapitalnih investicija, te je formiran Privredni savjet i ostvareno je niz poboljšanja u radu i transparentnom odnosu prema investitorima i privrednicima uopšte.

bfc see sertifikat gradu trebinju (3).jpg

BFC SEE program sertifikacije

Program sertifikacije povoljnog poslovnog okruženja u jugoistočnoj Evropi je jedinstven regionalni program za unapređenje konkurentnosti lokalnih samouprava, koji se sprovodi u BiH-Republici Srpskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori.

Privredna komora Republie Srpske je tehnički sekretarijat, zadužena za realizaciju BFC SEE sertifikacije u Republici Srpskoj.

Ovaj program namijenjen je gradovima i opštinama koji imaju odgovarajuće kapacitete, strateški su opredijeljeni da unaprijede privredni ambijent, podstaknu razvoj lokane ekonomije i privuku investicije.

Cilj Komore je da kroz sprovođenje programa BFC SEE sertifikacije podrži aktivno učešće privrede u radu lokalne samouprave, definisanju strateških ciljeva lokalnog ekonomskog razvoja i zajednički rad na njihovom ostvarivanju.