Maligne bolesti predstavljaju veliki zdravstveni problem i na drugom su mjestu među oboljenjima sa učešćem u mortalitetu od 20 odsto, izjavio je Vladislav Šipovac iz trebinjskog Regionalnog centra Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

mjesec borbe protiv raka dojke trebinje.jpg

"Više od 50 odsto malignih oboljenja se javlja kod osoba starijih od 60 godina. Osnovni oblik borbe protiv oboljenja je primarna prevencija, koja podrazumijeva uklanjanje faktora rizika koji dovode do oboljenja, a to su pušenje, ishrana", rekao je Šipovac u Trebinju povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.

Kada je riječ o prevenciji ishranom, Šipovac je naveo da namirnice koje se konzumiraju utiču 35 odsto na pojavu karcinoma, te da bi trebalo smanjiti upotrebu masti, a povećati unos voća i povrća, te izbjegavati alkohol u kombinaciji sa pušenjem.

Koviljka Komnenić, predsjednik trebinjskog Udruženja "Nada" koje je organizovalo obilježavanje, rekla je da ova asocijacija u okviru projekta "Moj život" koji finansira EU sporovodi aktivnosti među kojima su edukativna predavanja o značaju ranog otkrivanja raka dojke i mogućnostima liječenja.

Radiolog u trebinjskoj Bolnici Radmila Ilić rekla je da se u praksi svakodnevno javlja veliki broj mladih sa različitim oboljenjima dojke, istakavši značaj ranog samopregleda, kao i ultrazvučnog i mamografskog.

"Djevojke bi već u dvadesetim godinama trebalo da redovno vrše samopregled dojke", rekla je Ilićeva.

Ljubica Miljanović, specijalista onkolog i direktor trebinjske Bolnice, rekla je da su žene u Trebinju svjesne prevencije karcinoma dojke, ističući da i muškarci mogu da obole od ovog malignog tumora.

Ona je navela da je svim ženama koje zadesi ova bolest, posredstvom Fonda zdravstvenog osiguranja, obezbijeđen besplatan hirurški zahvat uklanjanja dojke, te rekonstruktivni zahvat sa protezom.

"Ženi koja se suoči sa tom bolešću i koja treba sama da se izbori sa tim saznanjem, jako je važno da Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske daje mogućnost da besplatno dobije protezu", rekla je Miljanović.

Amela Sućeska Hadžić, predsjednik Udruženja "Trag" iz Sarajeva koje je partner sa Udreženjem "Nada" iz Trebinja, rekla je da se "Trag" duže bavi projektima ranog otkrivanja karcinoma, te istakla da je oboljelima potrebno više instutucionalne podrške.