Trebinjka Jovanka Kovačina član je pobjedničke ekipe najbolja studentska inovacija na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju Srbije u 2019. godini.

jovanka kovacina inovacija.jpg

Ona je sa svojom ekipom "Eko Gelko" i inovacijom "Inovativna i ekološko prihvatljiva tehnologija za dobijanje gelnih premaza na bazi nezasićenih poliestarskih smola (NZSP) sa primjenom u građevinskoj industriji" pobjednik 15. nacionalnog takmičenja koje se održalo pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije, a u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Osim Jovanke, članovi pobjedničke ekipe sa Tehnološko-metalurškog fakulteta iz Beograda  su i Jelena Lukić, Jelena Uljarević, Aleksandar Jovanović, Miloš Đurić i Jovan Kojić.

Bilo je prijavljeno 17 studentskih inovacija, a nakon višemjesečne obuke i provjera kvalitete inovacija žiri je odlučio da je ekipa "Eko Gelko" najbolja.

Takmičenje se održavalo i u kategoriji realizovane inovacije (otvorena za sve stanovnike Srbije) i najbolja srednjoškolska inovacija.

Prema Jovankinim riječima, kolega koji je sa njima na predavanjima predložio je da se sa idejom na kojoj rade prijave na konkurs uz odobrenje mentora profesora Aleksandra Marinkovića.

Oformljena su dva tima, izabrane dvije različite i zanimljive tematike koje su aktuelne i na kojima se radilo u tom momentu i prijavili su se.

"Ovo nam je jedno veoma korisno iskustvo. Drago nam je sto smo imali priliku da učestvujemo u ovom takmičenju i što smo uspjeli da damo svoj maksimum koji je rezultirao ovakvim uspjehom. Tokom takmičenja stekli smo nova poznanstva, upoznali izuzetne ljude, družili se", rekla je Jovanka.

Polazna sirovina bila im je pet ambalaža koja predstavlja veliki problem na globalnom nivou. Ideja je bila da se sintetišu gelni premazi koji imaju poboljšane karakteristike kako fizicko-hemijske tako i fizičko-mehaničke.

"Naučili smo dosta o tome kako se piše jedan ovakav, ako mogu da ga nazovem, projekat, kako se dolazi do potrebnih podataka i informacija, kako se radi u timu, kako se organizuje vrijeme, pošto većina nas ima obaveze na fakultetu ili poslu. Prevazišli smo strahove, nadogradili smo sebe", navela je Jovanka.

Osim diploma, prvoplasiranom timu "Eko Gelko" pripala je i novčana nagrada od 220.000 dinara (oko 3.650 KM), a stekli su uslova da nastave takmičenje u okviru kategorije "Realizovane inovacije" i to na nivou ekonomske evaluacije, koje će biti održano u Privrednoj komori Srbije.