Agrarni fond Grada Trebinja pronašao je put za izvoz meda u Švedsku koji bi u ovu zemlju trebao da bude plasiran najdalje za petnaestak dana, potvrdio je direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina.

vesko-dutina.jpg

Prvi kontigent meda od 500 kilograma  prošao je sve analize koje su pokazale da je ovaj hercegovački proizvod  vrhunskog kvaliteta, a da bi u potpunosti sve bilo spremno za plasman ostali su još da se završe sitni administrativni poslovi.

„S obzirom na to da Švedska dosta ulaže u zdrav život nismo iznenađeni što je prihvaćena naša ponuda, jer Hercegovačkom medu, punom ljekovitih trava i bilja , rijetko koji može da konkuriše“, kaže Dutina.

On napominje da je za početak dogovoren plasman od 500 kilograma meda koji je isljučivo otkupljen od lokalnih trebinjskih pčelara, te dodaje da ne sumnja da će  potražnja za ovim ali i drugim proizvodima iz „Hercegovačke kuće“ kojom gazduje Agragni fond, u narednom periodu biti još veća.

„Naš plan je da otvorimo „Hercegovačku kuću“ i u Beogradu  što bi, s obzirom na strukturu turista,  značilo  i prodor tradicionalnih proizvoda iz Hercegovine  u neke druge zemlje“, ističe Dutina i naglašava da bi se na taj način stvorili i uslovi za još većim otkupom što bi ovdašnjim proizvođačima olakšalo plasman proizvoda.

Agrarni fond i Grad Trebinje prošle i ove godine realizovali su, između osdtalog i tri programa podrške pčelarima početnica za proširenje pčelinjaka što je dokaz da lokalna vlast podržava razvoj poljoprivrednih proizvođača sa ovog područja.

Trebinjski pčelar Lazar Sorajić koji svoj med plasira u „Hercegovačku kuću“  kaže da nije znao da će ovaj ljekoviti proizvod putovati za Švedsku, ali se nada da će Šveđani,  kada se uvjere u kvalitet meda, biti zainteresovani i za druge tradicionalne proizvode sa ovog područja.

„Zahvalni smo Agragnom fondu i Gradu Trebinju što, kroz različite vidove pomoći, daju šansu poljoprivrednim proizvođačima i motivišu ih da se bave poljoprivredom“, kaže Sorajić.