U Trebinju je u toku akcija besplatne kastracije i sterilizacije pasa u veterinarskoj ambulanti “AnimaVet”, pa se svim vlasnicima pasa savjetuje da iskoriste ovu pogodnost, kažu u Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove.

psi-lutalice-trebinje.jpg

U ovom Odjeljenju navode da će akcija trajati do 22. decembra, s ciljem da se smanji broj pasa lutalica na trebinjskim ulicama.

“Ponovo se pojavio određen broj pasa na ulicama, a kapaciteti Azila su stalno popunjeni, zbog čega još jednom apelujemo na sve vlasnike pasa da ih ne ostavljaju na ulicama”, navode u ovom Odjeljenju.

Zbog sve izraženijeg problema pasa lutalica, ali i neodgovornosti vlasnika koji iza svojih pasa ne kupe izmet, pojačana je kontrola Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije.

U ovom Odjeljenju navode da je primijećeno da vlasnici pasa ne kupe izmet iza svojih ljubimaca, zbog čega su pojačali kontrole i napisali više prekršajnih naloga.

“Svakodnevno vršimo pregled video nadzora u gradskom parku, ali i na gradskim ulicama. Apeli nisu urodili plodom, pa smo morali da krenemo sa represivnim mjerama”, navode u ovom Odjeljenju.

U proteklom periodu su, kažu u Odjeljenju, evidentirali i prekršaje po osnovu napuštanja pasa (štenadi), gdje se novčane kazne kreću od 100 do 300 KM za fizičko lice, odnosno od 3.000 do 12.000 KM za pravna lica i od 300 do 600 KM za odgovorno lice u pravnom licu.

Iz Odjeljenja apeluju na vlasnike pasa i da koriste brnjicu, odnosno da urade redovnu vakcinaciju protiv bjesnila.