U dubrovačkoj palati Sponza večeras je u okviru "Dana hrišćanske kulture" otvorena izložba "Nit", na kojoj se predstavilo 14 umjetnika sa slikama i ikonama na kojima je lik Isusa Hrista.

izlozba dubrovnik 3.jpg

Izložbu su priredili dubrovački paroh otac Stevo Kovačević i Teo Trostman.

U prigodnom obraćanju, otac Dražen Tupanjanin je rekao da, kada se govori o ekumenizmu, kome je posvećena i ova izložba, postoje različita shvatanja pojedinaca i kod rimokatolika i kod pravoslavaca, koji u ovom pojmu vide "izdaju vlastite vjere".

On je istakao da je ekumenizam moguć samo ukoliko ljudi imaju dobru volju, a ne samo dobre ideje, ukoliko imaju ljubav, a ne prosto ništa protiv i ukoliko su spremni na male korake.

izlozba dubrovnik.jpg

"Međusobna ljubav može prebroditi mnoštvo razlika koje je istorija nanijela i među članovima naših crkava u Dubrovniku i Trebinju. Svi napori da se dogovorimo i postignemo konsenzus po pitanjima prošlosti i budućnosti bez ljubavi će biti samo licemjerni igrokazi za dnevno-političku upotrebu", naveo je Tupanjanin.

Prema njegovim riječima, večerašnja izložba je svojevrsni svitac koji pokazuje da se može zajedno onda kada se svi sagledaju u liku i kroz lik Isusa Hrista, očima bratstva i sestrinstva.

Župni vikar Župe Gospe Velike i Župe sv. Andrije don Marin Lučić objasnio je značenje niti, koja, zapravo, kako je rekao, ima za cilj da poveže ljude u zajedništvu Svetog Duha, raznolikosti, kreativnosti, slobodi, ljubavi.

izlozba dubrovnik 2.jpg

Otvaranju izložbe, između ostalih, prisustvovali su  i vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i biskup dubrovački Mate Uzinić.

U muzičkom dijelu programa nastupili su članovi molitvene zajednice „Effatha“ iz Dubrovnika i hor "Sveta Anastasija" iz Trebinja.

hor sveta anastasija dubrovnik.jpg

Izložba je otvorena do 4. novembra.