Udruženje građana i privrede Hercegovine (UGIP Hercegovina) reagovalo je povodom spekulacija i netačnih informacija iznesenih u pojedinim medijima, o namjerama da ovo Udruženje obnovi porušenu Titovu vilu u Nacionalnom parku Sutjeska.

tjentiste radovi (3).jpg

Saopštenje UGIP Hercegovina prenosimo u cjelosti:

Tjentište je simbol jugoslovenstva i borbe protiv fašizma. Stradalo je tokom ratnih zbivanja 90 – ih godina kada su devastirani, porušeni, opljačkani i uništeni objekti, hoteli Sutjeska, Mladost, Titova vila...

Nakon 25 godina od ratnih zbivanja pojavio se donator ispred Udruženja građana i privrede Hercegovine koji je bio spreman da uloži novac i obnovi zapušteno i porušeno.

Namjera UGIP – a bila je da uz pomoć gospodina Rodoljuba Draškovića obnovi Titovu vilu o čemu svjedoči pismo dobre namjere upućeno Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Dostavljen je prijedlog ugovora u kome se decidno saopštava da će novoizgrađena Titova vila pripadati Nacionalnom parku Sutjeska, a da UGIP traži pravo na plodouživanje – korištenje.

Tačno je da je izvedena mehanizacija na raščišćavanju ruševina jer je na mjestu nekadašnje Titove vile ostao samo mulj i vododerina visoka i do pet metara, a sve sa vjerom da će resorno Ministarstvo dozvoliti rekonstrukciju Titove vile i Hotela Sutjeska koji je trenutno ružna i nereprezentativna slika za sve turiste domaće i strane.

Obzirom da nije stigla saglasnost od nadležnog Ministarstva, radovi nisu otpočeti, mada su finansijska sredstva donatora obezbijeđena, a donator, gospodin Drašković je trajno odustao od donatorstva UGIPU- u za izgradnju porušenih objekata u Nacionalnom parku Sutjeska.