Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prepoznala je značaj joge kao suplementarne i komplementarne terapije.

vjezbanje.jpg

Upravljanje stresom vrlo je značajno ako imate visok krvni pritisak. Ali nisu sve tehnike koje se preporučuju za opuštanje pogodne za osobe s hipertenzijom, upozoravaju kardiolozi i dodaju da se to odnosi i na neke vrste joge.

Vrste joge koje zahtjevaju da više vremena ostanete u istom položaju zahtjevaju i puno snage, kod pojedinaca mogu podići krvni pritisak, ističu u časopisu Herz Heute.

Stilovi joge koji uključuju puno kretanja, poput hatha joge ili hasyje, bolji su izbor za osobe s visokim krvnim pritiskom. Za njih su posebno prikladne kontrolisane vježbe disanja i progresivno opuštanje mišića.

Joga vam može pomoći, ali…

I jedno i drugo jednostavno se savlada i integriše u svakodnevnu rutinu vježbanja. Tokom izvođenja vježbi joge mnogo pažnje se pridaje disanju. Kontrolom disanja znatno se poboljšava opuštenost mišića, ali isto tako postiže smirenost i staloženost uma.

Kada je tijelo opuštenije smanjuje se krvni pritisak u krvnim žilama i pada krvni pritisak. Vrlo važan aspekt joge je upravo njeno djelovanje na fizičkom, psihičkom i mentalnom planu. Joga pristupa pojedincu kao cjelini. S obzirom na to da se hipertenzija smatra psihosomatskim poremećajem, jasno je da joga pruža mogućnost djelovanja na regulisanje krvnog pritiska na više nivoa.

Opšte preporuke za osobe s povišenim krvnim pritiskom pri vežbanju joge

  • ne izvoditi inverzne položaje (obrnuti položaji tela, stojanje na glavi, svijeća…)
  • duže zadržavati dah samo kod vježbi kod kojih se to napomene, ne zadržavati se predugo u određenom položaju ako je pojačan dotok krvi u glavu
  • vježbe izvoditi više dinamično, nego statično, ali polagano osjećati reakcije tijela (ako se osjeti prevelika napetost, napraviti veću pauzu ili prestati s vežbanjem)
  • vježbati u granicama svojih mogućnosti jer vježbanje mora biti ugodno, uskladiti pokrete i disanje
  • prije, između i nakon vježbanja opustiti se psihički i fizički, koncentrirati se na kvalitet u izvođenja vežbi, a ne na kvantitetu, ali svakako uključiti meditaciju, tehnike opuštanja, dubokog disanja i vizualizacije.

Najbolja tehnika opuštanja, kažu kardiolozi je svakodnevni aerobni trening u trajanju od oko 30 minuta, bilo da je riječ o hodanju, trčanju, vožnji bicikla ili plivanju.