U galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba pod nazivom "Pogled u centar" koju čine grafike iz zbirke Centra za grafiku iz Beograda.

Izlozba grafike2.jpg

Povodom 80 godina, Centar za grafiku i vizuelna istraživanja ovom izložbom predstavlja se trebinjskoj publici, a ona je bila i u Beogradu povodom 80 godina postojanja Fakulteta likovnih umjetnosti (FLU).

Ovaj Centar pri FLU postoji od 1996. godine.

Prema riječima kustosa izložbe Ljiljane Tašić zbirka koju posjeduje Centar za grafiku je nastala najprije od poklona, a zatim i od produkcije Centra.

"Ovom izložbom Pogled u centar i izborom radova želeli smo da predstavimo naš dugogodišnji rad kao i svoje aktivnosti od početka djelovanja. Predstavili smo grafičke radove umetnika od druge polovine 20. veka do danas i samim tim smo predstavili likovnu u stvari grafičku scenu u Beogradu", rekla je Tašić.

Izlozba grafike1.jpg

Nastojalo se da se osim grafika predstave i radovi umjetnika koji su izvedeni u primarnim medijima kojima se bave.

"Tim smo hteli da pokažemo da jedna tema ili ideja može biti prevedena u različite medije, a da ne gubi dalekosežnosti svoje poruke. Centar za grafiku nastoji da sarađuje ne samo sa grafičarima već svim umetnicima koji žele da se oprobaju u mediju grafike. Zato su predstavljeni umetnici koji se bave videom, skulpturom,slikom nastojeći da pokažemo da ta njihova ideja iz primarnog medija može biti prevedena u medij grafike", rekla je Tašić.

Izloženo je oko 150 radova od preko 100 umjetnika.

Izložba je otvorena do 30. oktobra.