U Trebinju su danas, u organizaciji Udruženja "Jasenovac-Donja Gradina", promovisani Zbornik sedme Međunarodne konferencije o sistemu ustaškog logora smrti Jasenovac i publikacija "Demografski problemi Republike Srpske", koji su u značajnom dijelu inicirani genocidom nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu.

promocija knjiga jasenovac (1).jpg

Osnivač Udruženja "Jasenovac-Donja Gradina" Vladimir Lukić rekao je, uoči promocije, da će danas biti predstavljeno sve najvažnije iz Zbornika, kao i da će, osim osvrta na protekli okrugli sto, biti organizovan još jedan o ovoj temi.

"Cijenimo da je ostalo puno toga što treba reći o zločinima u istočnom i zapadnom dijelu Hercegovine", rekao je Lukić.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja "Jasenovac-Donja Gradina" Saša Aćić podsjetio je da ovo udruženje već dvije decenije radi na rasvjetljavanju istine o događajima u koncetracionom logoru Jasenovac.

"Suština je da kroz naše djelovanje i održavanje međunarodnih konferencija prikupimo svjedočenja. Na taj način smo već rasvijetlili značajan broj zločina koji su se desili na ovom prostoru i genocida koji je načinjen nad Srbima, Jevrejima i Romima", naveo je Aćić.

On je rekao da je Deklaracija o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima usvojena u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te da je upućena u Skupštinu Srbije.

Aćić je istakao da se od Srbije očekuje da usvoji tu deklaraciju i uputi je u UN kako bi cijeli svijet saznao za razmjere zločina koji se desio na prostoru Nezavisne Države Hrvatske.

"Osim toga, naše djelovanje ide u pravcu toga da izgradimo memorijalni kompleks u Donjoj Gradini i očekujemo od vlada Srbije i Srpske da u narednom periodu intenziviraju aktivnosti na tom polju i izgrade memorijalni kompleks u što kraćem roku", rekao je Aćić.

promocija knjiga jasenovac (2).jpg

Govoreći o publikaciji "Demografski problemi Republike Srpske", Aćić je istakao da je značajan dio demografskog problema u Srpskoj iniciran genocidom nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu.

"Smatramo da u tom pogledu moramo učini više u smislu definisanja nacionalnog programa obnove našeg naroda", rekao je Aćić.

Promociju je organizovalo Udruženje "Jasenovac-Donja Gradina", a o izdanjima je pored profesora Vladimira Lukića i Saše Aćića, govorio i Slavoljub Lukić.

Zbornik sadrži 34 rada-izlaganja sa međunarodne konferencije koji govore o zločinima počinjenim u Jasenovcu, sa svjedočenjima i pričama preživjelih logoraša, stručnim analizama i istraživanjima o tom zloglasnom logoru smrti.