Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, koja je danas u Trebinju otvorila konferenciju o klimatskim promjenama i zajedničkom djelovanju u regionu, rekla je da sada, kada su podaci zabrinjavajući, svaka od zemalja treba da doprinose u toj borbi.

IMG_1824.jpg

"Uzmite od 2000. godine šta se dešavalo - suše, poplave. Ali, najtragičnije je što su stradali ljudski životi", rekla je Golićeva novinarima.

Ona je, govoreći o poplavama 2014. godine, ocijenila da cijeli jedan budžet Republike Srpske mora biti usmjeren na rehabilitaciju svega što su uzrokovale klimatske promjene.

Golićeva je istakla da region trpi posljedice klimatskih promjena, ali da ljudi koji žive na ovom prostoru nisu uzročnici.

"Ove velike, nesnosne, ekstremne vremenske prilike izazvale su visoko-tehnološki razvijene zemlje. U nekom ranijem periodu nije se mnogo vodilo računa o smanjenju emisija sa efektom staklene bašte", pojasnila je Golićeva.

Ona je rekla da je energetska efikasnost jedan od segmenata koji doprinosi smanjenju emisija i energenata i u ljetnjem i u zimskom periodu, zbog čega se vrši utopljavanje objekata.

"Zadovoljstvo je da sam kao ministar sa saradnicima za cijelu BiH uspjela da obezbijedim bespovratna sredstva za energetsku efikasnost u iznosu većem od 17,3 miliona dolara. Nedavno smo od NJemačke razvojne agencije dobili 10 miliona evra nepovratnih sredstava", naglasila je Golićeva.

Ona je navela da će ova sredstva biti utrošena za obnovu objekata iz oblasti zdravstva.

"Treba obnoviti i oko 1.000 školskih objekata, ali i oko 700 objekata iz oblasti zdravlja u Republici Srpskoj", rekla je Golićeva i dodala da bi uspješna realizacija mnogih projekata izostala da nije bilo podrške Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske.

Ona je rekla i da će konferencija "Klimatske promjene: rizici i zajedničko djelovanje u regionu" u Trebinju sigurno postati tradicija, te da će resorno ministarstvo i naredne godine početkom jeseni organizovati ovaj skup i pozvati još više stručnjaka.

"Cilj ovih konferencija jeste edukacija. Ovo su životne teme, jer je riječ o prostoru na kojem živimo. Građani treba da vide šta običan čovjek treba da uradi", poručila je Golićeva.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović rekao je da je ova konferencija u Trebinju značajna za cijeli region.

"Naša misija je da govorimo o mjerama i projektima koji znače prilagođavanje klimatskim promjenama. Svjesni da sve segmente društvenog života moramo prilagoditi klimatskim promjenama", naglasio je Todorović.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić zahvalio je Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu što su i ove godine organizovali međunarodnu konferenciju u Trebinju.

"Ovo je prilika da nam i međunarodni eksperti daju smjernice šta bismo trebali uraditi da bismo smanjili nepoželjne efekte", rekao je Ćurić i dodao da je grad Trebinje spreman da preventivno djeluje.

Konferenciju organizuju resorno ministarstvo, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, grad Trebinje i Javna ustanova "Ekologija i bezbjednost".