Rimokatolička crkva predstavila je "eBrojanicu", najnoviju tehnološku spravicu za vjernike. Riječ je o gedžetu od 109 dolara koji može da se nosi kao narukvca, a koji se aktivira kada rukom napravite krst.

Ebrojanica.jpg
Caption

 

Moderna brojanica povezana je sa aplikacijom "Klikom do molitve", napravljenom kako bi vjernici lakše mogli da se mole za mir u svijetu. Aplikacija prati koliko korisnik napreduje, a sadrži vizuelna i audio objašnjenja kako se brojanica koristi.

Tradicionalne brojanice koriste se za pomoć u molitvi - vjernici broje čvoriće dok recituju molitvu. Elektronsku brojanicu čini 10 crnih čvorića, napravljenih od ahata ili hematita, uz metalni krst koji detektuje pokrete.

- Ovaj projekat spaja najbolje iz crkvene duhovne tradicije i tehnološkog svijeta - navodi se u saopštenju Klikom do molitve.

Gedžet je razvila kompanija  iz Tajvana "GadgTek Inc".

Inače, brojanica je vodootporna, a moguće je koristiti i na androidima i na iOS operativnim sistemima.

Ipak, ovo nije prvi put da rimokatolička crkva pokušava tehnologijom da privuče mlade. Hrišćanska verzija veoma uspješne Pokemon Go aplikacije pokrenuta je 2018. godine, nazvana Pratite IH GO! ("Follow JC Go!").

Igrači su umjesto Pokemona hvatali svece i likove iz Biblije.