Načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa rekao je na vanrednoj sjednici Skupštine opštine Bileća o problemu migranata da policija čini sve da zaštiti stanovništvo i njihovu imovinu, i pojačaće aktivnosti da bi bili bezbjedni svi stanovnici istočne Hercegovine.

sinisa laketa.jpg

Laketa je na sjednici kojoj prisustvuju i predstavnici Službe za poslove sa strancima i OEBS-a, rekao i da će policija biti u stalnom kontaktu sa građanima, te pozvao stanovništvo da djeluje trezvene glave i u skladu sa zakonom.

On je naveo da će se pripadnici Policijske uprave Trebinje pridržavati zaključka Vlade Republike Srpske i rješenja o imenovanju Koordinacionog tijela koje prati kretanje ilegalnih migranata preko teritorije Srpske.

Jedan od mještana Vranjske Radoš Radović rekao je u obraćanju da kroz njihovo selo prolaze stranci i uznemiravaju stanovništvo, te pozvao predstavnike policije da im pomognu i zaštite ih.

On smatra da je jedno od mogućih rješenja da migrantima bude obezbijeđen prevoz.

Iz Granične policije BiH uputili su dopis u kojem navode da nemaju praksu da prisustvuju sjednicama Skupštine, ali da su otvoreni za svaki oblik saradnje.

Mještani mjesne zajednice Krstače i sela u okolini Bileće zatražili su u nedjelju, 13. oktobra, na protestnom skupu u selu Simijova da ih policija i lokalna vlast zaštite od migranata, kao i hitnu vanrednu sjednice Skupštine opštine Bileća.

Mještanin sela Todorići Milorad Čomić 5. oktobra je nakon sukoba sa grupom migranata ubio jednog koga je zatekao u kući svog komšije.