U okviru manifestacije "Dani Srbije u Republici Srpskoj" u pozorišnoj sali Kulturnog centra održan je koncert beogradskog akapela sastava "Srbski pravoslavno pojci".

Srbski pravoslavni pojci2.jpg

Veliki broj Trebinjaca došao je da posluša koncert ovog sastava koji je nastao 2011. godine, a od 2013. godine i po blagoslovu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja bave se očuvanjem srpske tradicionalne muzike.

Iako im je ovo treće gostovanje u proteklih 15 mjeseci i ovaj put su oduševili sve prisutne u toku jednoipočasovnog koncerta.

Idejni tvorac i osnivač ovog etno sastava Marko Kačarević rekao je da im je Trebinje priraslo srcu, posebno njegovi građani.

"Ovde se osećamo kao kod kuće jer ovde vlada poseban duh. Mi kažemo svuda gde idemo da su ovde pravi Srbi po načinu kako se ophode prema drugima. Mi verujemo da su naši pradedovi bili tako gostoljubivi kao što su Trebinjci", istakao je Kačarević.

Predstavili su se sa novim pjesmama i pokazali kako je srpska tradicionalna muzika prebogata i da čuvaju pjesme od zaborava.

Koncert je bio podijeljen u tri bloka. Počelo se sa duhovnim pjesmama u okviru obilježavanja 800 godina od autokefalnosti crkve. Nakon toga pjevane su pjesme po čemu su naši preci poznati, a to je borbenost i žrtva koju su podnijeli. Završilo se sa numerama etno melosa koje govore o ljubavi između dvoje ljudi.Srbski pravoslavni pojci1.jpg