Napoleon Bonaparta: „Ukoliko bi svijet bio jedna država, Istanbul bi bio njen glavni grad!“ - kako se usprotiviti riječima legendarnog Napoleona!?

istanbul 2.jpg

Istanbul zaista ima posebnu energiju, koja vjerovatno potiče što od specifičnog geografskog položaja, što od bogate istorije, arhitekture i kulturne baštine.

MJTS avantura po Istanbulu - kratko je je trajala - ali su toliko utisaka ponijele da ne znaju šta prije da vam pričaju.

Obišle su najveće znamenitosti (Aja Sofija, Plava džamija, Šadrvan...) i "skrivena" mjesta, vozile se jednim od najstarijih metroa na svijetu, prešle Bosfor, i vidjele najljepši zalazak sunca sa vrha Galata kule - sve to ne bi same uklopile u tri dana, da nije bilo njihovih divnih prijatelja (vodiča) iz Manga trip agencije.

Priznaju da im je bilo malo ova tri dana i jedva čekaju da odu ponovo - na duže.

Pošto ne mogu riječima da vam opišu čarobne osjećaje koje nose iz svetinja, dočaraju mirise začina i mora koji se miješaju, ukus predivnih đevreka, toplinu sunca koje daje čaroliju čitavom gradu kad zalazi - onda bar da vam kroz vlog pokažu dijelove njihovog malog putešestvija - a vi, ukoliko niste bili, obavezno planirajte put u grad koji spaja dva kontinenta - a sad klik na video - jer slika ipak govori više od riječi.