U bioskopskoj sali Kultunog centra otvoren je 9. "Filmski kampus", tokom koga će studenti Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, FDU iz Cetinja, Akademije umjetnosti iz Banja Luke i Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva biti u prilici da steknu iskustva iz različitih sfera filmske umjetnosti.

filmski kampus (1).JPG

Otvarajući manifestaciju, pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković je rekla da spisak predavača na Filmskom kampusu govori o ozbiljnosti i namjeri organizatora da studentima i filmskim stvaraocima omogući edukaciju od strane najboljih.

"Studenti će imati priliku da steknu nova iskustva i poznanstva sa istaknutim filmskim stvaraocima što će im biti od pomoći u budućim stvaralačkim poduhvatima", istakla je Đakovićeva.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Slađana Skočajić kazala je da ovaj projekat doprinosi napretku u oblasti kulture.

"Nadam se da ćete se uvjeriti da je grad Trebinje otvoren grad i da je mjesto plodnih susreta i saradnje. Neka dani ispred nas prođu u lijepom druženju, kvalitetnim i uspješnim projekcijama i idejama za nove filmske projekte", navela je Skočajićeva.

Ona je istakla da je Trebinje samo po sebi inspiracija filmskim stvaraocima.

filmski kampus (2).JPG

Direktor kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović rekao je da mu je drago da se po treći put zaredom Filmski kampus održava u Trebinju.

"Trudili smo se da dođe što više studenata iz regiona. Cilj kampusa je da studentima pruži vrijedna predavanja koja se ne mogu slušati na akademijama. Ideja je i da popularišemo domaći film, a pod tim se podrazumijeva sve ono što se stvaralo u bivšoj Jugoslaviji, a i sada na ovim prostorima", naveo je Lalović.

Podršku realizaciji programa pružili su Grad Trebinje, Kulturni centar Trebinje, Jugoslovenska kinoteka, Elektroprivreda Republike Srpske.

Pokrovitelj "Filmskog kampusa" je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.