Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić posjetio je danas Nevesinje i sa opštinskim rukovodstvom razgovarao o aktuelnim podsticajima za poljoprivrednu prizvodnju i projektima koji bi mogli dobiti podršu resornog ministarstva.

pasalic nevesinje.jpg

Konstatovano je da je proizvodnja mlijeka u opštini u porastu, a u posljednje vrijeme sve više poljoprivrednika se odlučuje za podizanje voćnih zasada.

Sastanku je prisustvovao i narodni poslanik Ilija Tamindžija.

Ministar Pašalić je naglasio da opština Nevesinje ima velike potencijale za poljoprivrednu proizvodnju i da će resorno ministarstvo i dalje podržavati proizvođače mlijeka i uzgoj junica na vlastitom imanju, a obezbjeđivaće i regresirani dizel, sredstva za nabavku mehanizacije i druge podsticajne mjere.

On je podsjetio da je proizvođačima mlijeka u opštini Nevesinje u 2018. godini isplaćeno 1,2 miliona maraka.

− Ovo je najbolji pokazatelj da se sektor mljekarstva u Nevesinju razvija – istakao je Pašajić dodajući da je ovo područje pogodno i za voćarstvo.

On je naglasio da Nevesinje zbog nadmorske visine može proizvoditi one voćne sorte koje dozrijevaju u periodu godine kada je smanjena ponuda na tržištu, a neke vrste su zahvalne i za sušenje.

Načelnik opštine Milenko Avdalović najavio da će lokalna uprava uz pomoć resornog ministarstva narednih godina podsticati povećanje broja grla sitne stoke, uzgoj voća i povrća i sakupljanje ljekovitog bilja.

On je podsjetio da je ove godine za podsticaje poljoprivrednicima iz opštinskog budžeta izdvojeno oko 250.000 KM. Avdalović je najavio i podršku selu i izradu projekata za navodnjavanje.

Ministar Pašalić je danas podsjetio sušaru „Anđelić“ i obišao nove voćne zasade kompanije MDD. Smatra da je opština Nevesinje napravila dobar potez uspostavljanjem partnerstva sa ovim privrednim subjektima.

Agronom Radovan Spremo kaže da je preduzeće MDD zasadilo 6.000 sadnica šljiva i 5.000 sadnica trešanja.

− Urađene su sve potrebne agrotehničke mjere uključujući i kalcifikaciju zemljišta uz poštovanje preporuka stručnjaka tako da očekujemo dobre prinose – ističe Spremo.