Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije izvjestio je Ministarstavo zdravstva i HZZO-o da od utorka, 15. oktobra više neće biti u mogućnosti da na području Dubrovnika organizuje rad tokom 24 sata sa dva doktora, već će na raspolaganju biti samo jedan timu kome je lijekar, dok će drugi tim biti sastavaljen od vozača i medicinskog tehničara odnosno medicinske sestre.

hitna pomoc.jpg

Razlog je što su od 10 doktora 3 dala otkaz, a dva su ga najavila zbog odlaska na specijalizaciju za bolničke ustanove.

Iz županijskog zadvoda u dopisu ističu kako sa pet preostalih lijekara ne mogu organizovati rad dva tima tokom 24 sata i sedam dana u nedjelji, te kako im se na na konkurse za zapošljavanje u protekle dvije nedelje niko nije javio.

Takođe u Zavodu za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije poručuju kako nemaju mogućnost preraspodjele, odnosno upućivanja doktora iz druge ispostave na rad u Dubrovnik te kako ljekari porodične medicine, odnosno koncesionara iz privatne prakse na širem dubrovačkom području odbijaju njihove molbe za ispomoć uz finansijsku naknadu.

Riješenje, ističu iz županijskog Zavoda ne mogu pronaći ni u saradnji sa dubrovačkom bolnicom kojoj ionako nedostaje doktora, a uz sve to postojeće se zakonski ne može obavezati na ispomoć u hitnoj pomoći.

Iz ZHM Dubrovačko-neretvanske županije poručuju kako će stalno obljavljivati konkurse za zapošljavanje lijekara.