Trening koji troši kalorije može učiniti prava čuda za vaše tijelo, ali ukoliko se ne hranite prilagođeno, rezultati neće biti najbolji.

hrana nakon treninga.jpg

Ako ste ozbiljni u namjeri da izgradite snažno i zategnuto tijelo, morate veliku pažnju posvetiti izboru namirnica, kako prije tako i nakon treninga.

Sa jedne strane morate unijeti u organizam sve neophodne nutrijente koji će pozitivno uticati na vaše mišiće, a sa druge strane, morate da izbjegavate sastojke koji će podstaći razgradnju mišića i formiranje masnih naslaga. 

Kako se mnogo češće govori o tome šta je najbolje jesti za dobre i vidljive rezultate dok trenirate, a rjeđe o tome šta ne bi trebalo konzumirati, riješili smo da vam napravimo jedan spisak namirnica koje bi nakon treninga trebalo izbjegavati.

Slatkiši

Nakon treniga i istrošenih kalorija, često dobijemo želju da podignemo šećer i onda pribjegavamo nekoj instant varijanti.

Čokoladica na putu do kuće, ili kolač koji čeka u frižideru - greška je koju nikako ne bi trebalo da pravimo.

Mnogo bolja opcija je tamna čokolada, ako već imate neodoljivu želju za slatkim, jer sadrži zdrave antioksidante koji se bore protiv slobodnih radikala i ima antiupalna dejstva.

Brza hrana

Hamburger, pomfrit, pica i druga brza hrana će vam možda zadovoljiti apetit nakon napornog treninga, ali značajno će umanjiti rezultate do kojih s mukom pokušavate da dođete, vrijedno trenirajući.

Velike količine masti u toj vrsti hrane će usporiti proces varenja što će uticati da se formiraju masne naslage. 

Slane grickalice

Čips, kikiriki i druge slane đakonije mogu smanjiti nivo kalijuma koji je od velikog značaja za oporavak mišića.

Kalijum je mineral koji je presudan za dobro funkcionisanje ćelija i zadržavanje elektrolita koji se gube tokom treninga.

Gazirana pića

Sigurno ste žedni nakon treninga, jer ste tokom vježbanja izgubili dosta tećnosti, međutim važno je da uvijek izbjegavate zaslađene napitke, posebno sportska  i gazirana pića.

Takođe, ni voćni sokovi nisu idealni jer su prepuni fruktoze koja nije vaš saveznik ukoliko želite da skinete kilograme.

Tokom samog treninga konzumirajte običnu čistu vodu, a nakon treninga dozvoljena je limunda.

Voće i povrće

Ovo će vam sigurno biti  iznenađujuće, ali svježe voće i povrće nikako ne konzumirajte poslije treninga.

Šargarepa, brokoli i celer su više nego zdravi, ali vam neće previše pomoći da obnovite energiju i uspostavite pravilan rad metabolizma.

A kada se radi o voću, poželjno je nakon treninga jedino konzumirati bananu. 

Sve ovo se odnosi za period neposredno nakon treninga, minimum sat vremena, a nakon toga konzumirajte svježe voće i povrće do mile volje.

Nakon treniranja, minimum pola sata najbolje je da ništa ne konzumirate, osim vode.

Poslije toga najradije birajte svježe pripremljeno meso, iako vam zvuči čudno, ali znajte da su proteini poslije treninga neophodni, posebno onda kada dižete tegove, a meso je odličan izvor proteina.

Birajte slobodno i masnija mesa, ukoliko su vam trenizi naporni. Masti su zapravo glavno gorivo organizma, samo treba biti oprezan o kakvim mastima se radi.