Stanovnici trebinjskog Starog grada nezadovoljni su rješenjem nadležnih o parkiranju njihovih vozila izvan zidina starog jezgra, tvrdeći da sada, nerijetko, vozila parkiraju u Bregovima, na Glavnoj ulici ili u ulici Vuka Karadžića i Svetosavskoj.

stari grad trebinje (2).jpg

Predsjednik sektora Stari grad Mjesne zajednice Centar Đorđe Paranos kaže za TrebinjeLive.info da je njihov zahtjev prema nadležnim da im omoguće da po povoljnim cijenama zakupe parking mjesta oko zidina Starog grada u Dositejevoj ulici, odnosno ulici Desanke Maksimović.

"Nas šest ima garaže a ne možemo da parkiramo vozila u Starom gradu, već moramo da plaćamo parking, a često moramo i da kružimo kroz cijeli grad da pronađemo parking mjesto", pojasnio je Paranos.

On je istakao da njihove trenutne povlašćene karte ne vrijede u cijelom gradu, pa se tako pojedinim stanovnicima Starog grada dogodilo da, kada parkiraju vozila u nekom dijelu grada, zateknu "kandžu" - jer njihova karta ne vrijedi za taj dio grada.

Obraćali su se i nadležnim, ali nisu zadovoljni njihovom reakcijom, kao ni rješenjem koje su im ponudili.

"Totalno smo izolovani", tvrdi Paranos.

zidine.jpg

Njegova komšinica Jasminka Kumro kaže da je jednom hotelu nedavno odobreno deset parking mjesta, od kojih tri koja su tražili stanovnici Starog grada da ih zakupe za njihova vozila.

"Njima može, a nama ne može. Na šta to liči. Nisu, valjda, važniji oni koji u Trebinju ostanu tri dana od nas koji smo ovdje od rođenja", navela je Kumrova.

Sve se, tvrdi ona, može riješiti za svega nekoliko minuta, ali nadležni neće da im izađu u susret, pa se svakodnevno susreću sa problemima.

"Porede nas sa Dubrovnikom, kako se ni tamo ne može vozilima ući u stari grad, ali je tamošnjim stanovnicima starog jezgra riješeno pitanje parkiranja vozila u neposrednoj blizini", istakla je Kumrova.

stari grad trebinje (1).jpg

Trebinjac Muhamed Edhemović kaže da nema gdje da parkira automobil, jer su  parking mjesta oko Starog grada već u ranim jutarnjim časovima popunjena i tako cijeli dan i noć.

"Stanovnicima Starog grada treba do 20 rezervisanih parking mjesta u blizini zidina, a ne da vozila parkiramo u Bregovima", kaže Edhemović.

On je napomenuo da uništavanje ranijeg klipa na kapiji na ulazu u Starom gradu nikada nisu radili stanovnici ovog dijela grada, zbog čega je i donesena odluka da se zabrani ulazak vozilima u Stari grad.

Na ulazu u Stari grad u avgustu je ugrađen novi klip za zabranu ulaska vozila u staro jezgro, čime je ulazak dozvoljen dostavnim vozilima od 7.00 do 9.00 sati i od 14.00 do 16.00 sati.

Kako bi se riješio problem ulaska vozila u Stari grad, postavljena je i nadzorna kamera.