General-pukovnik Vojske Republike Srpske u penziji Manojlo Milovanović preminuo je jutros.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić je istakao da smrt generala Milovanovića predstavlja veliki gubitak za Republiku Srpsku.

"General Milovanović je sebe ugradio u temelje Republike Srpske i značajno doprinio njenom stvaranju ishodom mnogih bitaka koje je vodio. On je bio izuzetno posvećen svojim dužnostima, stručan i profesionalan. Na njegovim procjenama uglavnom su se donosile mnoge odluke o upotrebi vojske koje su ishodile pobjedama", rekao je Savčić za Srnu.

Prema njegovim riječima, Milovanović je bio častan čovjek i oficir Vojske Republike Srpske, a njegova smrt predstavlja nemjerljiv gubitak za Srpsku i srpski narod.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske istakli SU da je pacijent čiji su inicijali M.M. (76) preminuo jutros u 9.30 časova u Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje nakon duže bolesti.

Milovanović je tokom građanskog rata u BiH bio načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske.

Bio je ministar odbrane Srpske od 1998. do 2001. godine, te član Senata Republike Srpske od 2009. godine.

Milovanović je rođen 21. novembra 1943. godine u selu Laminci kod Gradiške. Podoficirsku školu, smjer oklopno-mehanizovane jedinice završio je 1961. godine, a Vojnu akademiju, kopnena vojska, smjer oklopno-motorizovane jedinice 1966. godine.

Komandno-štabnu školu taktike kopnene vojske završio je 1977. godine, a Komandno-štabnu školu operatike 1987. godine.

U JNA je odlikovan Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom narodne armije sa srebrnom zvijezdom, Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, Ordenom rada sa zlatnim vijencem.

U Vojsci Republike Srpske odlikovan je Ordenom Nemanjića i Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda.

Penzionisan je 22. decembra 2000. godine.