Sportsko ribolovno društvo "Trebinje" i preduzeće "Ribar" iz našeg grada poribili su vode Trebišnjice i Sušice sa oko 50.000 komada kalifornijske pastrmke.

poribljavanje 3.jpg

Sekretar ovog društva Željko Kraljević rekao je da su poribljavanje sprovodili u proteklih nekoliko dana i to u rejonima Goričkog jezera, potoka Lušac i Pridvoračkog kraka.

"Sva mlađ pastrmke je iz ribogojilišta 'Mirotinj' i njena veličina je oko 12 centimetara", pojasnio je Kraljević.

On je istakao i da je rijeka Trebišnjica na više lokaliteta nizvodno od brane Gorica poribljena sa oko 7.000 komada mekouste pastrmke, autohtone sorte koja je prije nekoliko decenija dominirala ovim vodama.

"Na ovu akciju smo se odlučili jer su vrsni trebinjski ribolovci već ove godine upecali nekoliko primjeraka ove vrste, kojom smo, poslije dugo godina, 2018. po prvi put poribili Trebišnjicu", naveo je Kraljević.

poribljavanje tb.jpg

Iz trebinjskog Sportskog ribolovnog društva apeluju na sve svoje članove da daju doprinos očuvanju ribljeg fonda, kako bi i u narednom periodu imali dobar ulov koji se ovog ljeta pokazao kao više nego izuzetan.

Od 1. novembra, kada stupa zabrana ribolova, članovi ovog društva pojačaće kontrole na rijekama Trebišnjici i Sušici, kao i na Goričkom jezeru.

GORIČKO JEZERO DOBIJA RIBARSKI PUNKT

Na Goričkom jezeru ovo društvo će, kazao je Kraljević, uskoro postaviti ribarski punkt sličan onom na Bilećkom jezeru, iz koga će vršiti dvadesetčetvoročasovno nadgledanje i kontrolu vode.

"Punkt ćemo postaviti u rejonu Mičevca, kako bismo u narednom periodu u potpunosti ovladali Goričkim jezerom i na minimum smanjili krivolov, kako smo to uradili i na Bilećkom jezeru", kazao je Kraljević.

Isti će biti donacija HET-a i Grada Trebinja.

som.jpg

UZ NOVU BICIKLISTIČKU STAZU GRADIĆE SE I RIBARSKA STAZA

U ovom društvu došli su na ideju da, sa ciljem veće promocije grada i njegovih potencijala, uz izgradnju biciklističke staze, urede i ribarsku stazu od naselja Perovića most do Lastve.

"U Trebinju imamo sve više istinskih ribolovaca, a u razgovoru sa ljudima koji sa turistima obilaze lokalitete izvan grada, saznali smo da je sve više zainteresovanih da zabace udicu u Trebišnjicu zbog čega smo odlučili da pokrenemo izgradnju ove ribarske staze", pojasnio je Kraljević.

RIBOLOVNA SEZONA NA BILEĆKOM JEZERU TRAJE DO MAJA 2020.

saran bilecko jezero.jpg

Na Bilećkom jezeru ribolovci će moći da pecaju do sredine maja iduće godine, kada će biti uvedena jednomjesečna zabrana ribolova zbog mrijesta pojedinih vrsta ribe.

Zajedničkim snagama trebinjskim, bilećkih i nikšićkih ribočuvara i u narednom periodu biće nastavljen zajednički rad na zaštiti ribljeg fonda na Bilećkom jezeru.

Ostvarenju ovog zadatka značajno će doprinijeti i nova kadrovska rješenja u bilećkom i nikšićkom društvu, ali i nabavka nove opreme, plovila i motora.

TREBINJSKO DRUŠTVO IMA 500 ČLANOVA

Sportsko-ribolovno društvo "Trebinje" ove godine ima 500 registrovanih članova koje pozivaju da im pomognu u daljem radu, a sve radi sticanja uslova za pravi sportski ribolov, ali i organizaciju jednog međunarodnog prvenstva na vodama Goričkog i Bilećkog jezera.

POŠTENO PREMA VODAMA I PRIRODI - poruka je iz Sportskog ribolovnog društva "Trebinje".

somovi.jpg

poribljavanje 2.jpg