U beogradskoj Galeriji `73 proteklog vikenda uspješno je organizovano svečano otvaranje izložbe poznatog trebinjskog umjetnika Sava Rupića.

izlozba sava rupica beograd (2).jpg

Događaju su prisustvovali članovi porodice, kolege, prijatelji, ljubitelji umetnosti,  a snažnu podršku ovom umjetniku upriličili su i članovi Udruženja Trebinjaca “Jovan Dučić” iz Beograda.

Ovo je jubilarna 30. po redu izložba ovog poznatog i priznatog umjetnika.

U Galeriji `73 Savo je predstavio tridesetak svojih radova rađenih u tehnici ulje na platnu.

"Ono što je publika imala priliku da vidi jesu pejzaži u kojima umjetnik uvijek ostavlja mjesta za nešto novo i istraživačko", istakla je Mirela Pudar, direktor Galerije `73 koja je u ime domaćina pozdravila prisutne goste i zvanice.

Ona je istakla da se pred djelima Sava Rupića ne može ostati ravnodušan, jer su koloristički izražajna i kod posmatrača bude sreću i radost.

"Svaka njegova slika, inspirisana je hercegovačkim podnebljem, koji je neiscrpna inspiracija ovog umjetnika", rekla je Pudareva.

O Savovom umjetničkom stavaralaštvu govorio je profesor Zdravko Vajagić, akademski slikar koji je prije mnogo godina imao priliku da radi sa izuzetnom generacijom studenata među kojima je najtalentovaniji bio Savo Rupić.

Profesor Vajagić je istakao da je Hercegovina za svakog umjetnika obećana zemlja koja je mnogima bila vječita inspiracija, jer se u njoj sreću antropološke norme pejzaža i prostora koje moraju da ostave uticaj i na samog autora.

izlozba sava rupica beograd (1).jpg

Savo Rupić se na kraju zahvalio Galeriji `73 i direktoru Mireli Pudar kao i svojim kolegala i prijateljima koji su došli da ga podrže na jubilarnoj izložbi.

Savo Rupić je rođen u Zagori kod Trebinja 1963. godine. Višu školu likovnih i primjenjenih umjetnosti završio je kod profesora Zdravka Vajagića.

Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Novom Sadu u klasi profesora Jovana Rakidžića i master studije na ALU Trebinje.

Pored klasičnog uljanog slikarstva izražava se u mozaiku i akvarelu.

Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 2005. godine. Živi u Trebinju.